eslöv

eslöv

onsdag 28 februari 2018

Snapchat

Idag har vi haft ett samtal om Snapchat. De allra flesta i klassen har den appen och klassen har en grupp där de skickar bilder och text som alla kan se.


Igår urartade den konversationen rejält och flera elever har tagit illa upp. Det är långt ifrån alla elever som har skrivit igår men det är också långt ifrån alla som har reagerat och sagt stopp eller lämnat gruppen.
Vi har haft en diskussion i klassen idag, en allmän sådan. De allra flesta eleverna har sett vad som skrivits eller så har de fått veta det idag av kompisarna. Detta är något som har hänt på fritiden, hemma och egentligen inget som jag bör ha åsikter om. Men jag tycker att det är så viktigt att jag ändå väljer att "lägga mig i".


Ni föräldrar behöver prata med just ert barn. Ni har säkert bra koll på vad era barn gör på sociala medier men jag tipsar ändå om lite frågor som ni kan ställa om händelsen igår:


Har du sparat chatten från igår?
Vad skrevs i chatten igår, ?
Vad skrev du i chatten?
kan någon ha tagit illa upp och blivit ledsen?
Vad har du för ansvar om någon annan skriver otrevliga saker i en chat gentemot en kompis?
Vem kan du berätta för om/när det händer saker som inte känns bra?
Vad kan konsekvenserna för kränkningar bli?


Hör gärna av er till mig om ni har frågor.

onsdag 21 februari 2018

Vaccination flickor 17 april

                 ELEVHÄLSANS MEDICINSKA INSATS

 

Erbjudande om vaccinering mot Humant Papillom Virus, dos 2.

 

Ni som vårdnadshavare har tidigare tackat ja till erbjuden vaccination. Vaccinet ingår i det svenska vaccinationsprogrammet. Nerbjuds dos 2. 

 

Vaccinationen utförs på er dotters hemskola enligt tiden nedan.


Dos 2Tisdagen den 17 april kl. 8-14

Vid frågor är ni välkomna att kontakta skolsköterskan

 

Vänliga hälsningar

 

Katarina Stoye Lindsäter

Norrevångsskolan

Skolsköterska

Skola


katarina.stoye-lindsater@eslov.se

Telefonnummer

E-post adress

 

2017-03-10

 

fredag 16 februari 2018

Ma och no vecka 7


Vi har tränat och tränat på det här med att omvandla vikt, för en del går det galant och för en del är det fortfarande kämpigt, ge inte upp! För er som behöver har vi satt upp det som mål i IUP´n att fortsätta träna på att omvandla på elevens-val timmen. Efter lovet kommer vi att repetera klockan, analog och digitaltid, vi börjar med heltimmarna. Vi kommer att träna mycket på att göra tidsberäkning men vi kommer också att lära om oss tidzoner.
 
 
I veckan har vi startat tema kroppen, en del av er kryper nästan ur kroppen när det börjar bli lite pinsamt. ;) Vi har inledningsvis fokuserat på kroppsdelarna utanpå men efter lovet ska vi i olika grupper fördjupa oss i olika system som verkar i kroppen, sedan ska ni redovisa för de andra i mindre grupper.
 

Vecka 9


Vecka 9
Nu är det sportlov. Hoppas ni får en fint lov med mycket snö och kul.

Efter lovet fortsätter vi vårt arbete med att fördjupa oss i våra ordklasser. På onsdag kommer vi att ha en koll på substantiv. Du förbereder dig genom att träna på första sidan i häftet om substantiv. Du kan också träna på Classroom. Du ska kunna ge exempel på olika substantiv. Du ska också kunna förklara vad ett konkret och abstrakt substantiv är och ge exempel på dessa. Du ska veta vad singular och plural betyder och kunna ge exempel på ett substantiv som står i singular bestämd/obestämd form och ett substantiv som står i plural bestämd/ obestämd form.

På historian är vi i full gång att lära oss mer om Gustav Vasa, en av Sveriges kungar. Sara har haft genomgångar, vi har läst faktatexter och ni har jobbat själv med instuderingsfrågor. Vi kommer att fortsätta det arbeta med att ni ska skriva en egen faktatext om Gustav Vasa. För att det ska bli med dina ord så ska vi jobba med tankekarta och checklista. Texten kommer sedan att publiceras på Classroom så vill ni föräldrar läsa ert barns text, är det bara att gå in på Classroom.

I no fortsätter arbetet med vårt ursprung rent historiskt. Ni har också repeterat kroppen och vilka delar den består av. Det fortsatta arbetet kommer att handla om fortplantningssystemen och hur dessa funkar. Intressant! Hoppas att ni har många frågor till Maja.

Ni fortsätter att ha era utvecklingssamtal. Om ni ännu inte bokat samtal så gör det så fort ni kan. Gå in via den här länken:

https://doodle.com/poll/kbh38c52y8cxhair

I veckan så är det två av våra klasskompisar som ska praoa i matsalen, Anicia på tisdag och Wilma på torsdag. Ta med era gympsakor.

 

 

 

måndag
GOTD
Du ska redovisa dagens GOTD hemma
Idrott
tisdag
GOTD
Du ska redovisa dagens GOTD hemma
Idrott
Anicia
Prao
8,00 Heam
8,40 Julian
12,30 Mazen
onsdag
Substantiv
Träna på första sidan av ditt häfte- Substantiv
torsdag
Ma: Träna klockan på elevspel. Se,samt gör veckans maplanering.
Maläxan finns inklistrad i separat läxbok.Klockan.
Wilma prao
fredag
 Eng:kap 15, text och glosor
 
GOTD
 lyssna på kap 15  i din magicbok. Du ska läsa och översätta texten hemma. Därefter ska du spela in dig själv när du läser och lämna in på Classroom.
Träna också på glosorna på glosor.eu eller på Studentlitteratur.se. Du har 15 ord i läxa. Du väljer om du ska kunna skriva orden från svenska till engelska eller om du ska kunna läsa ordet på svenska och sedan hitta det engelska ordet.
 
 
8,00 Petrea

 -

 

 

 

onsdag 14 februari 2018

Vi fördjupar oss i Gustav Vasa





Vi pratar om viktiga händelser som ledde fram till att Gustav Eriksson Vasa blev kung i Sverige . 6 juni 1523 kröntes han till kung .En dag som vi i Sverige idag uppmärksammar...

måndag 12 februari 2018

(Backup) Ordklasser

Vi komparerar och böjer !Så viktigt att kunna när vi ska skriva mm också när vi ska lära ett nytt språk .







fredag 9 februari 2018

Vecka 7


Vecka 7

Änne en vecka med hårt arbete har passerat.

Vi har jobbat mycket med svenska och nu är de allra flesta helt säkra på de tre ordklasserna. Om du inte känner dig helt säker så är det viktigt att ta ansvar och repetera själv. Använd elevens val till detta.

Vi har arbetat med återberättande texter under en period nu och det arbetet avslutade vi i veckan. Nu kommer vi att fortsätta med att öva på hur man gör en beskrivande text. I en beskrivande text får du information som oftast är sann och inte påhittad. Det kan tex vara en faktatext om ett djur, en plats eller en person.

I matte har vi jobbat mycket med att omvandla vikteneheter, det är ganska krångligt och många känner sig inte helt säkra än. Vi kommer att fortsätta även nästa vecka med att omvandla vikter. I läxa har ni fått uppgifter i er läxbok att omvandla olika vikter, ni har inte fått någon ny film men däremot kan ni hitta länkar på classroom, matteläxa åk 5 v.7, som leder till olika spel som tränar på att omvandla viktenheterna. Självklart kan man ta hjälp av de två tidigare filmerna, v.5 och 6.
I veckan börjar vi med våra utvecklingssamtal. Jag har skrivit i läxschemat vilka barn som bokat in samtal. Ni som ännu inte bokat in er, försök att göra det så snart som möjligt.

På torsdag är sista dagen att lämna in språkvalsblanketten.

På fredag har ni studiedag och är hemma från skolan. Det betyder att vi flyttar engelskläxan till torsdagen istället. Det betyder också att ni har en hel dag till STUDIER hemma. Perfekt att gå in på elevspel.se och öva lite viktenheter och växlingar de emellan. Det är också perfekt att öva ordklasse och engelska eller läsa en god bok.

Njut av ett härligt lov så syns vi veckan efter!


måndag
GOTD
Du ska redovisa dagens GOTD hemma
Idrott
Noah 12.30
Kalle 14,00
Axel 14,45
tisdag
GOTD
Du ska redovisa dagens GOTD hemma
Idrott
Amanda 7,15
Jonathan 8,00

onsdag
Oscar 12,30
Fatima
14,00
torsdag
Ma: Träna viktenheter.
Eng:kap 14, text och glosor
GOTD

Den här veckan är där ingen text att läsa in. Du ska träna på att återberätta vad som hände med Mike. Använd serien på sidan 32.
Träna också på glosorna på glosor.eu eller på Studentlitteratur.se. Du har 15 ord i läxa. Du väljer om du ska kunna skriva orden från svenska till engelska eller om du ska kunna läsa ordet på svenska och sedan hitta det engelska ordet.
Julian prao

Sabit 12,30
Anicia 14,00
fredag
STUDIEDAG
Wilma 9,30
Melvin 10.10

 -



fredag 2 februari 2018

Utvecklingssamtal-här bokar du


Nu är det dags att träffas på utvecklingssamtal. Liksom tidigare är det Ditt barn som håller i samtalet och som kommer att berätta hur det går i skolan. 

Jag provar ett nytt sätt att bjuda in, doodle. Klicka på länken nedan .Där  kan du sedan boka in dig på en tid då du/ni kan komma på samtal.

Vecka 6


Vecka 6
En regnig, blåsig och lerig vecka. Precis som januari brukar vara i Skåne. Vi är ute oavsett väder så överdragsbyxor är ett måste. Vi lyckas låna ihop av varandra men det allra bästa är så klart om alla i klassen har ett par egna. Det är så trist att sitta på lektion och vara lerig och våt.
Det är också många som varit sjuka i veckan. Förkylningar och kräksjuka är det som härjar. Svårt att undvika smitta i en klass men det är viktigt att tvätta händer ofta och noga.
I veckan har vi haft elevråd. Vi kan konstatera att det blivit trevligare i omklädningsrummen och att idrott är toppenkul! Det är fortfarande enstaka elever som behöver tänka på ljudvolymen men ni är duktiga på att påminna varandra, fortsätt så! På idrotten just nu är det bollsporter. Uppladdningen för Trippelboll är i full gång. Bandy, handboll och fotboll. Den 20 mars är det dags för den stora Trippelbollturneringen med Fridasro och Sallerup.
På engelskan och svenskan har vi jobbat med ordklasser. Vi har pratat om verb, substantiv och adjektiv. Vi har pratat om singular och plural, ändelser , presens och preteritum och tidsord. Vill ni hjälpa era barn att träna på detta så säg saker i vardagen och be ert barn säga vilken ordklass. ”Nu lagar jag korvstroganoff, vilken ordklasser är korv och Lagar?” Hur säger man om jag gjorde det förra veckan”?
På engelskan kan ni fråga om olika verb på svenska som sedan ska översättas. ”Vad heter hoppa?” ”Vad heter simma?”
Fullt fokus på alla lektioner, det är så kul att arbeta med er!
Det är fortfarande många som inte gissar på våra GOTD. Hjälps åt därhemma och påminn!
På måndag kommer Pelle, som är studiecoach på högstadiet, och presenterar sig. I vår senaste elevenkät som handlar om trivsel och otrygga platser så var det många elever på f-6 som tyckte att högstadiet var en otrygg plats . Som en konsekvens vill vi att ni ska träffa Pelle eftersom han jobbar mycket med lugn och ro i korridorerna på högstadiet.
I veckan pratar Axel och Danielle i matsalen. Glöm inte gympaskor!
Nästa vecka börjar vi med utvecklingssamtal. Här nedan kommer länken där ni bokar in er på den tid som passar bäst. Ni kommer alltså inte att få hem någon inbjudan i pappersform.

måndag
GOTD
Du ska redovisa dagens GOTD hemma
Idrott
tisdag
GOTD
Du ska redovisa dagens GOTD hemma
Idrott
Axel prao
onsdag
Svenska-ordklasser
Du ska kunna sången/ramsan som handlar om våra ordklasser utantill.Den finns på Classroom under kursen svenska.
torsdag
Ma: Titta på ma-filmen,samt gör veckans maplanering.
Maläxan finns inklistrad i separat läxbok.
Danielle prao
fredag
 Eng:kap 13, text och glosor
GOTD
 lyssna på kap 13 i din magicbok. Du ska läsa och översätta texten hemma. Därefter ska du spela in dig själv när du läser och lämna in på Classroom.
Träna också på glosorna på glosor.eu eller på Studentlitteratur.se. Du har 15 ord i läxa. Du väljer om du ska kunna skriva orden från svenska till engelska eller om du ska kunna läsa ordet på svenska och sedan hitta det engelska ordet.
 -

torsdag 1 februari 2018

English


I veckan har vi arbetat hårt på engelskan. Ni har fått lyssna på engelska och sedan svara på frågor. Vi har tränat på att läsa och översätta texter. Vi har lyssnat på olika typer av talad engelska och övat på att höra skillnad på de olika sorters engelska som finns.

Ni har övat på olika verb och ni har fått fortsätta att skriva olika typer av meddelande.Vi har också spelat spel som handlar om att kunna rabbla olika kategorier av ord tex. Vehicles, occupations,opposites, Capital cities,flowers, birds osv.

Om ni därhemma vill hjälpa ert barn lite extra så kan ni i vardagen tex fråga:”Nu lagar jag mat, hur säger du det på engelska?”

Nu ska du gå och lägga dig, hur säger du det på engelska?

Ni kan också gå in på en väldigt bra sida där det finns alla olika typer av engelska uppgifter. Länk kommer nedan