eslöv

eslöv

tisdag 13 december 2016

Vi har löss på skolan, titta igenom ditt barns hår



SKOLHÄLSOVÅRDEN

2016-12-13

Föräldrainformation vid huvudlöss


Nu har huvudlöss drabbat några här på skolan. För att förhindra smittspridning är det viktigt att alla familjer hjälps åt att bekämpa lössen.


Om du upptäcker ägg/löss hos ditt barn, måste behandling utföras enligt anvisning innan barnet återgår till skolan.


Huvudlöss är ett vanligt problem, särskilt bland barn, och det har inget med dålig hygien att göra.


Hur ser en lus ut och hur upptäcker jag dem?


Oftast orsakar huvudlöss klåda, men inte alltid. Man kan ha löss utan att det kliar. Lössen är små, ungefär 2-3 millimeter och grågula. Ibland kan de dock anpassa sin färg till hårets färg. Tecken på att man har löss kan då vara "svart pulver" (lusavföring) på kragen eller kudden. Lössens ägg kallas för "gnetter", de gulvita gnetterna är 1mm långa och sitter fastklistrade på hårstråna nära hårbotten.

Om du vill ta reda på om ditt barn eller du fått löss kan du använda en lus-kam och finkamma håret över ett vitt papper eller en spegel. Det tar cirka en halvtimme för normallångt hår och upp till 40 minuter för ett långt och tjockt hår.

Att luskamma i vått hår ger bäst resultat.
Hygienråd





Luskamma barnets hår regelbundet om det förekommer löss på skolan eller i bekantskapskretsen.

Upplys barnen om att inte låna varandras kammar, borstar, mössor, hårspännen eller hjälmar samt att försöka undvika huvud mot huvudkontakt.

Vanligaste spridningsvägen är huvud mot huvud.

Om du upptäcker huvudlöss eller ägg hos ditt barn måste behandling genomföras innan återgång till skolan.

Endast personer med huvudlöss eller ägg ska behandlas.

Om någon i en familj eller barngrupp har huvudlöss, måste även övriga noggrant finkamma och undersöka håret de närmaste fjorton dagarna för att undvika återsmitta.

Kammar, borstar, mössor och hårspänne ska rengöras noga, alternativt frysas under cirka ett dygn. Du behöver inte sanera kläder, sängkläder och andra föremål.
SKOLHÄLSOVÅRDEN
2013-09-20




Behandling


Det finns ett antal olika produkter och behandlingsmetoder för att bekämpa huvudlöss, och det kommer ständigt nya produkter kommit på markanden.

I första hand rekommenderas det som finns att köpa receptfritt på apoteket. Apoteket kan ge råd.
Var noga med att följa bruksanvisningen när det gäller alla preparat.


Kamning med så kallad "lus-kam", är ett mekaniskt och effektivt sätt att dra bort löss och ägg från håret, och rekommenderas varje dag under behandlingstiden samt 2 veckor efter behandlingen för att vara säker på att alla löss är borta.
Om behandlingen inte hjälper


Om lössen inte dör, läs bruksanvisningen igen för att kontrollera att du inte har missat något. Det är viktigt att använda ordentligt med medel och att det får sitta i tillräckligt länge.

Fundera också över om det eventuellt kan vara en ny smitta. Om du redan efter några dagar efter behandlingen hittar fullvuxna (2-3mm långa) löss i håret tyder på en ny smitta. Se då till att noga kolla alla i familjen och behandla de som är smittade, helst samtidigt.

Tänk även på personer utanför familjen som den smittade kan ha haft kontakt med.

Äggskalen sitter kvar länge i håret, ända tills man kammat eller på annat sätt har tagit bort dem från håret.
Ta kontakt med sjukvården


Om lössen inte försvunnit trots att du följt bruksanvisningen, och återsmitta inte är trolig, kan en misslyckad behandling bero på att lössen är resistenta mot medlet. Fråga då på apoteket om ett annat lusmedel eller kontakta sjukvården.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar