eslöv

eslöv

tisdag 31 januari 2017

Skapelsen

Idag tittar vi på en kort film om hur Vikingarna trodde att världen skapades och hur världen var uppbyggd . Det skiljer sig mycket från den världsbild vi har.

Engclothes



Idag tränar vi klädesplagg , Vi tränar förat genom att göra en klädorm. jag börjar med att säga I have a raincoat, who has a pair of trousers? Nästa kompis svarar då "I have a dress" osv. Därefetr så skriver ni alla klädesplaggen och övar enskilt. Allra sist spelar vi löjliga familjen fast det handlar om kläder!Kul ,kul!




Sjukdom

Idag var det sju kompisar i klassen som var sjuka. Så trist! 
Kurera er med frukt och vitaminer men framförallt GLASS. Ni som är friska , var noga med att tvätta händerna och kanske att ni måste äta GLASS i förebyggande syfte.

måndag 30 januari 2017

Asagudarna

Idag började vi jobba med Asagudarna. Det är spännande att få fördjupa sig i vikingarnas tro. Expertgrupperna blir experter på en Gud och kommer att få redovisa för sin Hemgrupp!

Våra monster

Nu har jag fått sen stora äran att få vara bildlärare. Vår första arbetsuppgift var att kunna gestalta ett monster men hjälp av enkla medel. Stora ögonbryn nedåtriktade ögon, stor mun med mycket tänder. Blodrödfärg och mörka färger är också bra tips!

GOTD-Lasse Stefanz

Idag har en av våra kompisar fixat dagens GOTD. Vi har fått lära oss om Lasse Stefanz.

fredag 27 januari 2017

Vecka 5


Vecka 5
Ny vecka tillsammans. Vi fortsätter vårt arbete med Skogens hemlighet. Uppgiften som ni arbetar med just nu handlar om att era väsen ska fira en särskild högtid. Er uppgift var att beskriva hur just er högtid firades. Vad äter ni? Vad är det som firas? Är det någon speciell mat som äts? Danser? Sånger?
I matte har ni börjat arbeta med area och omkrets. Vad är skillnaden på dessa, försök att förklara för någon därhemma. Att kunna enheterna mm, cm, m, km och mil är också viktigt. Dessa behöver ni kunna resten av era liv. Vi tränar för fullt.
På engelskan har ni jobbat extra hårt i veckan som gick. Ni har övat och övat på am, are, is. Bra jobbat! I veckan som kommer ska vi arbeta med klädesplagg. Kan du redan något klädesplagg på engelska?

På musiken ska ni göra egna låter i grupper. Det är flera av er som sett framemot detta.Vad handlar din grupps låt om? Berätta för de därhemma.
På torsdag kommer Henrik och Herman till oss en liten stund för att berätta om Trollenäs fotbollskola som ni kan anmäla er till i sommar. På fredag kommer Ivana och hälsar på oss. Ivana är min lärarstudent som har varit hos mig under tre terminer. Nu blir det er tur att lära känna henne. Hon kommer att vara hos oss veckorna 6-7 och 9-10
Ni som går på fritids, glöm inte att lämna in lappen óm sportlovet!


Det är flera gloshäfte som är kvar hemma, glöm inte att ta med tillbaka till skolan så att vi kan klistra in vecka 4 prov.





måndag
Ma: Ma-film på Classroom
GOTD
Eng:träna text och glosor
Titta på ma-film på classroom
Förra veckans pixelmål ska vara klart
Redovisa din GOTD för de därhemma.
tisdag
Eng: träna text och glosor
onsdag
GOTD
Eng:träna text och glosor
Redovisa din GOTD för de därhemma
torsdag
Bakom masken
GOTD
Eng:träna text och glosor
Bakom masken, läs kapitel ”Gladiator”, flera gånger hemma.Spela in dig själv och lämna in på Classroom
Redovisa din GOTD för de därhemma
fredag
 
 Engelska: Magic kap 16
 
 
:Träna på lyssna på kapitel 16 i din magicbok. Den här veckan är det ingen text som du ska läsa utan öva på att återberätta texten med hjälp av bilderna. Så som vi gör på Warmup.
Träna också på glosorna på glosor.eu eller på magic. Du väljer om du vill träna på 7 eller 12 ord.väljer du 7 ord så ska dessa skrivas och stavas rätt. Väljer du 12 ord kommer du att få alternativ.

 

 

 

 

onsdag 25 januari 2017

Idag har vi haft klassråd och pratat om klasskassa och klassresa. Idag får ni hem två papper som handlar om detta.


http://tse1.mm.bing.net/th?&id=OIP.abPl72JqQxrWaTrdTpYovQEsC3&w=300&h=183&c=0&pid=1.9&rs=0&p=0&r=0Hej alla föräldrar!

Nu är vi i klassen väldigt sugna på att tjäna pengar till en gemensam klassresa/klassaktivitet i slutet av åk 6.

Vi har idag haft klassråd och diskuterat olika förslag på hur vi skulle vilja tjäna dessa pengar. Men vi behöver er hjälp. Klasskassa och klassresa måste skötas av föräldrar. Det är inget som Sara får hålla i. Sara hjälper gärna till att fixa men får inte vara ansvarig.

Vi skulle vilja ordna ett disco i matsalen och tjäna pengar på inträde och försäljning av godis. För att kunna göra det behöver vi hjälp med att:

*hyra matsalen

*köpa in godis och läsk, snacks, kakor,lysband som ska säljas

*föräldrar som är på plats under discot

*städhjälp

*Vi vill också sälja kakor, från kakservice. Detta ger en väldigt god vinst.  Då tar vi upp beställningar hos vänner och bekanta. Därefter beställer man hem de antal burkar som beställts. För att göra detta behövs det föräldrar som är villiga att beställa in kakor och förvara kakorna hemma till alla kunnat hämta sina burkar.

*Ett annat förslag är att klassen bakar kakor och säljer.

*Sälja tulpaner- Vi köper in blommor från tex. Sularpsfarmen och säljer dessa . tex vid påsk.

*sälja Majblommor-Vi säljer Majblommor och lägger pengarna i klasskassan

För att ha en klasskassa behöver också någon förälder vara ansvarig för just klasskassan. Exempelvis kan två föräldrar starta ett konto åt klassen.

Föräldrar och barn måste också vara överens hur vi ska göra om en elev flyttar in eller lämnar klassen. Alla elever kommer inte att sälja lika mycket hur gör ni då? Osv….

Det kan vara svårt att diskutera alla dessa punkter brevledes. Om det är så att ni vill ha ett föräldramöte och prata om detta så hjälper Sara gärna till.
 


 

 

 

 

 

tisdag 24 januari 2017

ma-läxa

Som ni vet så har Frida nu gått hem på föräldraledighet och istället är det Hanna som ansvarar för ma-undervisningen. På grund av detta så har vi gjort om lite i schemat och det påverkar farmförallt ma-läxan.
Ni kommer att få er ma-läxa på måndagar. ma-läxan är att titta på mattefilm på Classroom och att v ara klara med veckan ma-mål i Pixel. Så ni får läxan på måndagen av Hanna och ska vara klara med den måndagen i veckan därpå. Attt göra läxor på helgen passar en del men inte alla. Tipset är då att ,liksom tidigare, försöka vara klar med läxan på fredagen istället. Planering!

Am,are is

Den här veckan på engelskan så jobbar vi vidare i Magic och läser om Harrys dag på fotbollsmatchen.
Vi jobbar också med ordet är på engelska. Det är något som man bara måste öva in för att kunna. Vi tränar genom att skriva, spela spel och att checka in med lappar här i skolan. Ni måste öva hemma också för att komma ihåg det.


I am= jag är
You are= du är


He is= han är
She is = hon är
it is= den /det är


We are= vi är
They are= de är
You are= ni är


rabbla ramsan hemma. Öva gärna på glosor.eu , där finns en övning som heter am,are,is





fredag 20 januari 2017

Vecka 4



Första veckan gick i en rasande fart. Det har varit både snö och regn så det har varit nya lekar på rasterna då fotbollsplanen varit både isig och blöt. Det var många blåslagna fotbollsspelare som insåg att det var bättre att lämna fotbollsplanen och spela bandy istället för att trilla och slå sig. Flera barn väljer att  hoppa hopprep. Det ger mig en känsla av att våren kanske kommer även i år.
I matten har ni gjort en koll för att se vad klassen och varje individ skulle behöva repetera. Många elever behöver repetera multiplikationstabellerna. Träna lite varje dag hemma så sitter de snart. Gå in på elevspel.se eller be Sara/Hanna om en multiplikationsstencil för att kunna öva.
I engelska har vi inte bara text och glosor den här veckan utan även en stencil som handlar om am ,are och is. Öva lite varje dag.Ni har också fått med boken med alla glosprov hem. Visa de vuxna därhemma och glöm inte att de ska skriva sin namnteckning så att jag vet att de fått se hur duktiga ni är. Sen ska boken med tillbaka till skolan igen.
Flera barn glömde idrottskläder förra veckan. Ni därhemma får gärna hjälpa till och påminna måndagar och onsdagar så att kläderna är med. Om det är så att ert barn inte kan vara med på idrotten så skicka med en lapp till Anna och lämna in på Skola 24.
 
På veckokollen förra veckan fick ni svara på frågan, ”Vad ser du framemot mest den här terminen?” Ni svarade många kloka saker.
”Att vi ska göra egna låter på musiken”, ”Idrotten”, Trippelboll”, ”Roliga lektioner” Att få träffa alla lärare” Att Vara med kompisarna” ”Rasterna”, ”Få ny lärare” , Få nya klasskamrater”, ”Engelskan”, ”Det brinner”, ”Få veta hur det går i Bakom masken”, ”Spela teater på engelskan”.
Ja som ni ser så ser ni fram emot väldigt olika saker i klassen. Det någon tycker är mindre kul längtar någon annan efter! Tur att vi gör så mycket olika saker.
På onsdag är det klassråd. Då vet jag att ni i 4c väldigt gärna vill prata klassresa och hur ni ska börja tjäna pengar.
måndag
GOTD
Eng:träna text och glosor+ Am,are is
tisdag
Eng: träna text och glosor+am,are,is
onsdag
GOTD
Eng:träna text och glosor+am,are,is
Elevråd
torsdag
Bakom masken
GOTD
Eng:träna text och glosor+am,are,is
Bakom masken, läs kapitel ”Ingen tid”, flera gånger hemma.Spela in dig själv och lämna in på Classroom
fredag
 
Ma: Ma-film på Classroom och veckans mål i Pixel. (Detta ska vara klart till måndag)
Magic kap 14+am,are,is
 
 
Titta på ma-fil på classroomEngelska:Träna på lyssna på kapitel 14 i din magicbok. Den här veckan är det ingen text som du ska läsa utan öva på att återberätta texten med hjälp av bilderna. Så som vi gör på Warmup.
Träna också på glosorna på glosor.eu eller på magic. Du väljer om du vill träna på 7 eller 12 ord.väljer du 7 ord så ska dessa skrivas och stavas rätt. Väljer du 12 ord kommer du att få alternativ.
 
 
 
 

"Det brinner"


Vi jobbar vidare med Laura Trenters bok; "Det brinner" . I dagens två kapitel fick vi veta att Tok-Reine lever, han är inte alls död. men vems är då benresterna som ligger i ödehuset? Isabelle avslöjar varför hon inte vill att de ska berätta för polisen vad de vet om branden.To be continued......

onsdag 18 januari 2017

Heta stolen

Vi går igenom karaktärerna i Bakom masken genom att leka heta stolen. Alla har fått en karaktär som är hemlig för kompisarna .kompisarna ska lista ut vilken karaktär från boken de är genom att ställa frågor som de kan svara ja eller nej på.

Vi repeterar med hjälp av incheckning

Idag checkar ni in genom att få en repetitionsfråga om vikingarnas båtbygge. Alla får berätta om frågan på sin lapp för klassen. Klassen hjälper till att fylla i om någon har glömt. Idag behövde klassen bara hjälpa till att fylla i lite . Bra jobbat !

Tadaaaaa!


Matte Hanna har ordet


Hej!

Det har varit en spännande och rolig vecka som gått och jag har fått lära känna alla elever i 4 a och 4c lite bättre. Jag kommer under terminen vara klassernas lärare i Matematik och No. 

Under veckan som har vi arbetat hårt med att skriva två prov. Dessa prov är till för att stämma av läget och för att se vad vi behöver öva mer på i klassen. Alla har kämpat på fantastiskt bra!

Nästa  vecka kommer vi börja arbeta i en helt ny mattepok, Pixel 4B. Första kapitlet behandlar omkrets, area och skala.
Under veckan kommer en genomgång inför detta arbetsområde läggas ut på classroom. Eleverna har i läxa att titta på denna inför måndagens lektion.

Koden till classroom är: dty9b3o 

Vill ni komma i kontakt med mig är ni välkomna att maila mig hanna.mollenstahl2@eslov.se eller ringa på 0701-18 36 69.

Jag ser fram emot en rolig termin ihop!

Hanna Möllenståhl

måndag 16 januari 2017

Vikingarnas skepp

Idag repeterar vi hur vikingarna byggde sina båtar . Vi diskuterar,tittar på film och gör ett kunskapstest . Nu är ni experter på knarr -och drakskeppsbygge.

Engelska vecka 3-Chapter 14

Vi startade veckan med en warmup om er vecka . Ni berättade om Monday-Sunday.
Veckans text handlar om Harry och hans pappa som ska gå på fotbollsmatch. Vi har många skådespelare i klassen som gör ett lysande jobb på engelska. Träna gärna veckodagarna hemma vid matbordet .