eslöv

eslöv

torsdag 16 februari 2017

Varför går vi i skolan?


”Varför går vi skolan?”
Den frågan får jag som lärare ibland av elever. Då brukar jag svara att det har Sveriges regering bestämt för de vill att alla barn i Sverige ska få chansen lära sig en massa bra saker. Det är en fantastisk rättighet vi i Sverige har, att alla får gå i skolan. I många länder i världen är det inte så. Ni vet alla hur Malala nästan offrade sitt liv för att flickor ska få gå i skola, något som vi tar för självklart.
Alla lärare som jobbar i åk 4 på vår skola älskar sitt jobb. Varje dag väljer vi att gå till Norrevång för att vi vill det och för att vi blir glada av det. Hade vi inte gillat jobbet så hade vi gjort något annat. Vi planerar och diskuterar hela dagar för att Ni ska få den allra bästa utbildning vi kan ge. 
I just vår klass jobbar det 22 elever. Alla dessa 22 elever är speciella och unika på sitt sätt. Någon älskar problemlösning, någon gillar warm-ups andra gillar idrott osv. Precis så ska det vara i en klass och på en skola, alla ska inte vara lika. När vi lärare då planerar och ordnar lektioner så försöker vi alltid göra lektionerna så varierade som möjligt för att alla ska förstå och lära sig saker. Har vi lyckats så kanske någon till och med tycker att lektionen är intressant och kul. Det är vårt mål, alltid, att göra lektioner som är lärorika, kul och intressanta. Därmed  inte sagt att vi planerar dagarna för att Ni ska komma hit och ha kul , för skolans främsta syfte är att ni ska lära er saker. Saker som Skolverket bestämt att ni behöver kunna för att fungera i samhället när ni blir vuxna. Däremot så har Skolverket inte sagt att alla elever måste tycka att allt är kul alltid ,för så är inte livet. Varken för barn eller vuxna så är allt man gör på jobbet och i skolan kul. Men det måste göras, jag kan inte välja bort tråkiga saker.Det kan ingen mamma och pappa heller och inga barn. Det är ytterligare en sak ni får lära er i skolan som ni kommer att ha användning för resten av livet.
Så om du tycker att det är svårt med algoritmer i matte, då är det vårt jobb att hjälpa dig att förstå och lära dig det. Det är vårt jobb från 7,30-14,00 att göra allt för att du ska lära dig saker, och det gör vi! Alla lärarna , i idrott, musik, slöjd, matte, svenska osv är här för dig och dina klasskamrater och behöver du hjälp så får du det, det är din rättighet.
 
Det finns 22 stjärnor i 4c. Många av dessa stjärnor gör alltid rätt val i alla sammanhang och väljer att följa de ”Tips till oss själva” som vi skrev när vi började åk 4. Men det finns för många som gör fel val när ni jobbar med andra lärare än mig. Det är ett problem.
När man tycker att en lektion är tråkig så ropar man ut det högt och tydligt i klassrummet. Då hakar fler på och det blir en hög ljudnivå och väldigt trist stämning. Flera elever sitter och pratar om helt fel saker och struntar fullständigt i vad läraren säger. Det är alldeles för många barn som väljer att inte arbeta i klassrummet för att de inte orkar eller har lust utan hellre snackar med kompisen. När jag pratar med klassen om att detta vet alla precis vad de gjort som inte passar i ett klassrum eller i en  idrottshall  och vad de behöver förändra.
Jag har höga, positiva förväntningar på er både som individer och grupp. Visa att ni kan, inte bara för mig utan för er själva! Ni är inte i skolan för att göra mig glad, även om ni gör det också, ni är i skolan för att Skolverket bestämt att ni ska lära er saker. Att ni väljer att inte jobba på vissa lektioner och att vara otrevliga mot lärare, det vinner ingen på. Är något svårt, be om hjälp.
Med rättigheter så kommer också skyldigheter. Nu har du i läxa att berätta, vad har DU för skyldigheter i skolan? Vad förväntas av DIG för att det ska bli bra i alla situationer i skolan och med alla lärare?
/Sara
Uppgiften finns även på Classroom:mth08o
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar