eslöv

eslöv

måndag 29 januari 2018

Kakförsäljning

Pernilla (som tog emot hela kakleveransen förra gången) har fått hem nya kataloger och undrar om klassen vill sälja en runda kakor till nu i vår?
 Eleverna vill väldigt gärna men det måste vara ni föräldrar som bestämmer. Sist ni sålde så blev det en väldigt god förtjänst och det fanns inget krav på hur många burkar varje familj skulle sälja men givetvis att alla försökte sälja någon burk.
Jag tänker att ni skriver, aningen här under i kommentarsfältet om ni tycker att det är ett bra eller mindre bra förslag att sälja kakor nu, eller i den mailkonversation som ni föräldrar redan har angående discot.


https://www.kakservice.se/?utm_source=bing&utm_medium=cpc&utm_campaign=SE%20-%202%20-%20Kakor&utm_term=Kakförsäljning&utm_content=Sälja%20kakor

Today’s warmup

Dagens uppvärmning på engelskan var ett spel. Ni spelade två och två och turades om att slå tärningar. Därefter hamnade ni på en ruta i kordinatsystemet. I varje ruta fanns en kategori. Uppgiften blev sedan att säga tre saker i den kategori som man hamnade på . tex vegetables, hobbies, pets,opposites osv. Kul sätt att öva engelska.

Ordklasser


Idag har vi jobbat med med ordklasser och att ändra tempus (presens-nutid och preteritum-dåtid )med hjälp av verben. Det är viktigt i en berättelse att man håller samma tempus .

fredag 26 januari 2018

Nokoll

I NO har vi tittat närmre på kroppens kemiska processer och hur den omvandlar mat till energi så vi orkar hålla igång och att hålla rätt temperatur. Vi har lärt oss om kolhydrater, proteiner, fett, vitaminer och mineraler och varför det är bra att välja mat från kostcirkeln. Nästa vecka kommer vi att avsluta temat, vi kommer att ha en koll på torsdagen. Ni har fått ett repetionshäfte som vi kommer att arbeta med under veckan, men ta även gärna hem och öva!






Stafettskrivning


I veckan har vi haft stafettskrivning. Så kul och att ni alla skrev i 70 minuter utan att tycka att tiden blev lång, visar verkligen vilken arbetskapacitet ni har. '
Vi fortsatte också vårt arbete med de nya orden som kommit ini SAOL, vi använde orden när vi stafettskrev. Först bestämde vi var berättelsen skulle utspela sig. Alltså  miljö, årstid och århundrade. Det var på 1300-talet, vid en riddarborg.  Därefter bestämde vi vem som skulle vara huvudperson, det blev en trettonårig pojke som  hade fått i uppdrag att mörda kungen.  Allra sist bestämde vi gemensamt vad inledningen på berättelsen skulle vara.  Ni blev indelade i grupper och i gruppen skulle alla skriva en berättelse. Efter 9 minuter så skickade ni vidare er berättelse så att kompisen fortsatte. Då fick man börja med att läsa det kompisen skrivit så att ni kunde följa den röda tråden när ni sen skulle fortsätta att skriva.
Sist i instruktionen fick ni veta att de nya ord vi arbetat med skulle komma in i berättelsen. Åh lite svårt att få in cringe på 1300-talet men ni tog er an uppgiften.  Med jämna mellanrum slumpade Sara fram ett av de nya orden som ni på något sätt skulle väva in i berättelsen. Många kul berättelser blev det och ett kul sätt att träna både att läsa och att skriva.








Vecka 5

Vecka 5
I måndags så fick jag höra aaaaallt om ert disco. Det låter verkligen som att ni alla har haft en lyckad kväll och jobbat hårt. Över 170 besökare, galet så många! Jag förstår verkligen att ni haft fullt upp allihop. Ni var s glada och stolta när ni berättade om kvällen. Så ett stort tack till er föräldrar som hjälper era barn att fixa. Så många vinster med detta, inte bara ekonomiska.

 Nu har vi börjat vårt arbete i historia. I veckan fick ni skapa egna,digitala tankekartor som en repetition på medeltiden. Vi hade alla glömt vad ”handen där läskig som hämtade sopor ” hette men så efter en stund så räckte en elev ivrigt upp: ”rackarn, han hette rackarn”. Puh så skönt att någon kunde komma på det så att vi alla kunde släppa det och gå vidare. Nu glömmer vi inte honom.

På matten har vi jobbat med att räkna ut volym och att omvandla de olika enheterna. Det är svårt! Öva , öva , öva. Det finns bra övningar på elevspel.se som handlar om att omvandla volym. Så istället för att titta på youtube, spela fortnite eller göra slime så lägg en stund på elevspel.se.

I svenskan har vi fortsatt att arbeta med de nya orden som kommit ini SAOL. I torsdags använde vi orden när vi stafettskrev. Först bestämde vi var berättelsen skulle utspela sig. Därefter bestämde vi vem som skulle vara huvudperson. Allra sist bestämde vi gemensamt vad inledningen på berättelsen skulle vara. Ni blev indelade i grupper och i gruppen skulle alla skriva en berättelse. Efter fem minuter så skickade ni vidare er berättelse så att kompisen fortsatte. Med jämna mellanrum slumpade Sara fram ett av de nya orden som ni på något sätt skulle väva in i berättelsen. Många kul berättelser blev det och ett kul sätt att träna både att läsa och at skriva.

På engelskan har vi jobbat med att ställa frågor med hjälp av frågeorden Why,who,when,how,what. Vi har också övat på att skriva olika typer av meddelande , brev,sms, lappar, e-mail.

Nu har många glömt att gissa på GOTD. De är måndag, tisdag och fredag som ni ska ha gissat till. Det är så trist att ha GOTD och bara hälften av klassen har gissat på ledtråden. Hjälps åt därhemma och påminn!
En annan sak som vi behöver bli bättre på at komma ihåg är att ladd ipaden hemma på kvällen så att den är fulladdad när ni kommer till skolan. Vi jobbar så mycket med våra ipads och har ni inte batteri så kan ni inte vara med och arbeta.

I veckan så är det två av våra klasskompisar som ska praoa i matsalen, Cassandra på tisdag och Elin på torsdag. Ta med era gympsakor.




måndag
GOTD
Du ska redovisa dagens GOTD hemma
Idrott
tisdag
GOTD
Du ska redovisa dagens GOTD hemma
Idrott
Cassandraprao
onsdag
Vasatiden-sammanfattningDu ska gå in på Classroom -historia . Och läsa de två, korta texter som finns där om Vasatiden. 
torsdag
Ma: Titta på ma-filmen,samt gör veckans maplanering.

No-koll!
Maläxan finns inklistrad i separat läxbok.
Träna inför kollen i häftet som du fått av Maja1
Elin prao
fredag
 Eng:kap 12, text och glosor
GOTD
 lyssna på kap 12  i din magicbok. Du ska läsa och översätta texten hemma. Därefter ska du spela in dig själv när du läser och lämna in på Classroom.
Träna också på glosorna på glosor.eu eller på Studentlitteratur.se. Du har 15 ord i läxa. Du väljer om du ska kunna skriva orden från svenska till engelska eller om du ska kunna läsa ordet på svenska och sedan hitta det engelska ordet.
!

 -



fredag 19 januari 2018

Vi jobbar med nyheter och svenska




Vecka 4



Ikväll är det disco. Ni samlas 17.00 i matsalen för att ställa i ordning. Några killar kommer runt 17.30 pga. handbollsträning. Jag har tyvärr inte möjlighet att komma denna gång. Simskola och handbollsträning sätter käpparna i hjulet för mig. Ni är alla så duktiga så det blir inga problem , hoppas att ni får en kul kväll med många besökare. Ta hand om besökarna och varandra så att alla får en kul kväll. På måndag vill jag höra allt!

Vilken bra första vecka vi haft. Pigga och glada barn som gör rätt saker i klassrummet och jobbar hårt. Ni är motiverade och duktiga, 2018kommer att bli ett fint år!

Vi har planerat och fixat med discot så en del lektioner har försvunnit. Det tar vi igen i veckan nu och jobbar med dubbel fart.

I veckan har vi äntligen fått lite snö. Tyvärr så töar det ganska snabbt och då blir det blött och trist. Det är bra att ha överdragskläder men också extra byxor och strumpor som hänger i skolan. Att sitta blöt och arbeta är ingen höjdare.

I onsdags fick ni en liten koll på Norden. Så bra det gick , 17elever hade alla rätt och några missade ett eller två svar. Nu lämnar vi geografin ett tag och tar oss an historia.

När vi läste historia sist så slutade vid medeltidens slut  och Kalmarunionen. Det var en rörig tid i Sveriges historia och i den röran kom det en man som hette Gustav Vasa och lyckades bli kung. Där ska vi nu börja. Att ta reda på vem Gusav Vasa var, om det finns några spår av honom i vårt samhälle och hur såg det svenska samhället ut på den här tiden.

På no har ni jobbat med olika ämne som finns i hemmet och gjort lab. Vilka ämne är sura, basiska och neutrala?

I veckan så är det två av våra klasskompisar som ska praoa i matsalen, Fatima på tisdag och Amanda på torsdag. Ta med era gympsakor.

 

 

 

måndag
GOTD
Du ska redovisa dagens GOTD hemma
Idrott
tisdag
GOTD
Du ska redovisa dagens GOTD hemma
Idrott
Fatima prao
onsdag
torsdag
Ma: Titta på ma-filmen,samt gör veckans maplanering.
Maläxan finns inklistrad i separat läxbok.
Amanda prao
fredag
 Eng:kap 11, text och glosor
 
GOTD
 lyssna på kap 10  i din magicbok. Du ska läsa och översätta texten hemma. Därefter ska du spela in dig själv när du läser och lämna in på Classroom.
Träna också på glosorna på glosor.eu eller på Studentlitteratur.se. Du har 15 ord i läxa. Du väljer om du ska kunna skriva orden från svenska till engelska eller om du ska kunna läsa ordet på svenska och sedan hitta det engelska ordet.
 
 
!

 -

 

 

 

Matte begränsningsarea

Vi har lärt oss ett nytt begrepp, begrängsningsarea, som innebär att man mäter arean på alla sidor i en tredimensionell figur. Det har varit en bra repetition på hur man mäter area på olika figurer. Vi har tränat på att räkna ut begränsningsarea på olika askar som vi sedan har dekorerat och vikt.





onsdag 17 januari 2018

Vi gör lab på No-lektionen

Idag mäter vi pHvärdet på olika ämnen med hjälp av rödkålssaft och indikatorremsor. Är de sura, basiska eller neutrala?








tisdag 16 januari 2018

Planering disco


Planering av 5c disco fredagen den 19 januari. Vi träffas 17,00 för att flytta bord och ställa i ordning kioskerna. Ju fler vuxna desto bättre så klart. Likadant klockan 20,00 när discot är slut. Städar vi tillsammans så går det fort.
17,00-20,30
Kommer inte: Elin,Fatima Kommer senare: Jonathan
Petrea och Axel börjar 18-19, Julian och Melvin 19-20ansvarar för ljud och ljus. Börjar med att lyfta fram bord och stolar  som ett u vid dörren så att alla saker kan plockas fram. Be vuxen låsa upp
Göra spellistor
 
Inträde 4 personer -2 kassor
Danielle och Noah
Sebbe och Jonathan
Kassaskrin :Julian 2 stycken,  Sara , Melvin,Isak,


Kiosk 1: Här byter vi varje halvtimme: Alla i kiosk 1 hjälper till att ställa fram bort mellan pelarna( där vi tar knäckebröd) Hänger upp skyltar framför bordet ställer fram godis och dricka
När man är färdig med sitt pass i kiosken tar en av er ansvar för att hämta nästa två som ska stå i kiosken. Reserver om någon inte dyker upp: Harald, Cassandra
 och  18:00 – 18:30 Kalle, Heam
 och  18:30 – 19:00 Jonathan, Julian
  och  19:00 – 19:30 Samuel,Anicia
 och  19:30 – 20:00 Axel, Danielle
 
Skyltar: Inträde, priser på godis och läsk, lotteri, tomburksskylt, toalettskylt (Axel,Kalle, Oscar hänger upp skyltar direkt 17,00 om toalett) Noah och Melvin  hänger upp tomburksskylt på en pelare nära kioskerna
Förbjudet att leka  vid röda räcket! Anicia och Wilma
Föräldrarlistor: Amanda, Wilma, Anicia tar emot alla föräldar och barn som står i kö för att betala. Medan de väntar i kö får de gärna skriva upp namn och tele


Denna kiosk ska vara bredvid kiosk 1, Amanda, Heam,Samuel,Anicia,Isak,Kalle,Sabit tar ansvar för att plocka fram bord till denna kiosk
När man är färdig med sitt pass i kiosken tar en av er ansvar för att hämta nästa två som ska stå i kiosken.
 
2 kiosk: och  18:00 – 18:30  Oscar och Melvin
och  18:30 – 19:00 Amanda och Isak
 och 19:00 – 19:30 Petrea och Wilma
 och  19:30 – 20:00 Mazen och Sabit

Städning: alla
Dansstop: Melvin pratar, Kalle, Jonathan, Samuel,Heam 19,00
Limbo:Melvin pratar, 2 Noah och Amanda19,30
Ansvariga för pant: Melvin,Noah,Samuel,Axel,Julian,Kalle,Jonathan,Amanda, Anicia,Danielle, Oscar
 
 
Lotteri under kvällen sköts av:2 kronor lotten ,  nummer 1-60 Wilma, Isak, Kalle, Oscar, Petrea. Ni börjar kvällen med att ställa fram borden till lotteriet samt lägga ut lotterilapparna. Fråga föräldrarna i kiosken om ni får några priser
Ljusband och godis tex
 
 
 

fredag 12 januari 2018

vecka 3


Vecka 3

Välkomna tillbaka efter ett långt lov. Ni känns utvilade och pigga på att arbeta så vi har kört igång direkt. Vi har utvärderat förra terminen och satt upp nya mål för den här terminen.

På engelskan har vi arbetat md Nyårsafton och våra svenska traditioner samt hur man firar i engelsktalande länder. Ni har också i uppgift att tänka ut tre nyårslöften som handlar om skolan. Det kan vara att du ska äta grönsaker minst en dag i skolan, leka med en ny kompis minst en rast under året, träna på glosorna varje kväll, inte glömma idrottskläderna en enda gång, städa sin plats en gång i veckan osv. På måndag ska ni få skriva ner era löften.

Vi har också repeterat viktiga händelser under 2017. Det är viktigt att veta vad som händer inte bara i Eslöv  och Sverige men också i övriga världen. Där är ni föräldrar jätteviktiga. Titta gärna på nyheter med era barn. Berätta om viktiga händelser i världen just nu och diskutera.

Vår klass kom inte vidare i Vi i femman. Men jag är så stolt över er alla, ni var bästa klass i Eslövs kommun! Sträck på er! Vi hade ett medel på 18 poäng av 24 möjliga.


Nytt för denna termin är att ni kommer att spela in er själv varje vecka när ni läser engelsktexten hemma. Först övar du texten ett par gånger och när du känner dig nöjd så är det dags att klicka på kamera och börja filma. Du ska inte synas i bild, jag vill bara höra din röst. Därefter lämnar du in din film på Classroom. Om du inte gått med i kursen så kommer koden här:inuu9v

Den här veckan så kommer vi att träna på detta i skolan, så att alla kommer att läsa och spela in på fredagens lektion i skolan. Du ska alltså läsa och träna hemma i veckan så att du på fredag bara behöver läsa texten en gång och lämna in.

Glöm inte att lämna in era språkvalsblanketter inför åk 7.

I veckan kommer vi att planera och fixa inför fredagens disco. Alla i klassen är så taggade och vi ser så mycket framemot det. Jag kommer att löpande lägga upp vad vi planerar och fixar , här på bloggen.

måndag
GOTD
Du ska redovisa dagens GOTD hemma
Idrott
tisdag
GOTD
Du ska redovisa dagens GOTD hemma
Idrott
onsdag
torsdag
Ma: Titta på ma-filmen,samt gör veckans maplanering.
Maläxan finns inklistrad i separat läxbok.
fredag
 Eng:kap 10, text och glosor
GOTD
 lyssna på kap 10  i din magicbok. Du ska läsa och översätta texten hemma. Därefter ska du spela in dig själv när du läser och lämna in på Classroom.
Träna också på glosorna på glosor.eu eller på Studentlitteratur.se. Du har 15 ord i läxa. Du väljer om du ska kunna skriva orden från svenska till engelska eller om du ska kunna läsa ordet på svenska och sedan hitta det engelska ordet.
Disco- Vi träffas i matsalen 17,00 för att ställa i ordning.
Discot är slut 20,00 och därefter hjälps vi åt att städa. Ju fler desto bättre!

 -



torsdag 11 januari 2018

Disco

Idag har vi satt upp affischer till vårt disco nästa fredag! Jonas har varit snäll och skrivit ut små flyers som vi kan dela ut till alla elever åk f-4. 200 stycken ska delas ut!

Vi är igång!

Så mysigt att träffa er alla!Vi mjukstartar med en lovbingo, hitta en kompis som har......
 Idag har vi också utvärderat flera terminen  och planerat för den här terminen. Ni har skrivit brev till er själva med tankar och mål. Många bra mål och tankar, att äta grönsaker är ett av mina favoritmål.