eslöv

eslöv

torsdag 26 april 2018

spökhistorier

Idag har vi jobbat vidare med vårt arbete i svenska -Mysterier. Vi har jobbat med att djupläsa en text  om Bermudatriangeln. Vi har också tränat på att sätta ut underrubriker.

Nästa projekt blir att vi ska skriva spökhistorier. Vi började med att få berätta för varandra om vi visste något om ett läskigt spökhus någonstans eller om någon varit med om en händelse som kunde härledas till spöken.

Oj oj oj så mycket kusligheter vi fick höra från varandra. Vi fick också tipset om att lyssna på en podcast om spöken och andar- Spöktimmen. Vi lyssnade på ett avsnitt under bildlektionen som handlade om spöken och demoner.

 Nästa uppdrag  blir att vi ska skriva egna spökhistorier!

Bild-serier


Sista bildlektionen men serier. Efter några dagars ledigt nästa vecka kommer vi påbörja ett fotoprojekt! Vi kommer jobba med perspektiv och hur man kan luras med bilder genom att zooma in och ut. Det är väldigt viktigt att ni har fulladdade ipads!
 
Förra fotoprojektet blev väldigt lyckat! Bjud gärna in era föräldrar att ta en titt på femmornas fotovägg!






onsdag 25 april 2018

flyga högt

Idag jobbade vi med ett utdrag ur Katarina von Bredows bok; "Flyga högt". Vi läste högt gemensamt , diskuterade innehåll och förklarade begrepp. Sedan svarade vi på fördjupade frågor om texten, såna frågor som man måste tolka texten och sedan dra egna slutsatser. Vi jobbade i par och helklass och ändå var det klurigt. Nästa gång kommer en ny text och nya kluriga frågor.


These are a few of My favourite things

Idag intervjuade ni en kompis om några av kompisens favoritsaker. Kompisen svarade på frågorna och ställde frågor tillbaka. Hade ni några likheter?

tisdag 24 april 2018

Pubertetspanik

Pubertetspanik - heter en bra film som handlar om vad som händer med tjejer och killar när de kommer i puberteten, den har vi tittat på idag! Sedan försökte vi bena ut vad som var skillnaderna och likheterna mellan tjejer och killar. Mycket spännande, koncentrationen var på topp!





Kakor-vill/kan ni sälja lite till så har ni chansen.


Vi har möjlighet att göra en kostnadsfri tilläggsbeställning på kakor.

 

Önskar Ni beställa fler så vänligen inkom med beställningen till mig via mail pernilla.werder@gmail.com senast på fredag 27/4 så lägger jag en samlad beställning.

 

Har Ni frågor eller fundering så är Ni välkomna att ringa mig på 070-3733914.

 

Mvh Pernilla

torsdag 19 april 2018

English week 16

Idag har vi jobbat med att skriva och lyssna på engelska . Vilken filmkaraktär är det ni får ledtrådar om?
Är ni därhemma intresserade av hur det går för ditt barn med läxor på engelskan? Gå in och titta på Classroom-engelska åk 5.








Ma vecka 17

I veckan kollade vi av hur pass mycket ni kan om bråk. Och ni kan en hel del! I nästa vecka kommer ni att få använda era kunskaper om bråk när ni ska få spela in egna mattefilmer. Ni kommer, i par, att få lösa och redovisa matematiska problem. Det uppgifterna har gemensamt är att de alla handlar om olika delar, bråk eller decimaltal. Det finns uppgifter med olika svårighetsgrader att välja mellan. Ni kommer att träna på att lösa problem tillsammans, välja passande strategi samt redogöra för hur ni har tänkt genom att redogöra för er lösning på film. Filmerna kommer vi sedan att visa för klassen. 

Frihet att välja och att ta ansvar



Aaaaaa dagens lässtund flyttade ut! Livet på en pinne 









onsdag 18 april 2018

vecka 17


Vecka 17

Tack för att jag fick komma och titta på era inövade dansnummer på idrotten. Vilket engagemang och vilken entusiasm.Nästa vecka börjar förmodligen uteidrotten,lite beroende på väder. Ta med kläder så att ni kan vara både ute och inne och gympa. Jag håller tummarna för fint väder så vi ni kan vara ute.

I klassrummet har vi jobbat flitigt precis som vanligt. Tänk så mycket vi hinner på en dag när koncentrationen är på topp.
På rasterna spelar ni på rinken, eller vägg/ass (ni därhemma fråga gärna vad denna lek går ut på) och flera av er spelar basket. Det där med regler och att komma överens om vilka regler som gäller är en utmaning hela livet. Tro inte att antal regler minskar med åren, tvärtom. som vuxen har jag såååååå många regler jag måste följa för att det ska bli bra för mig och människor runtomkring. Bra träning alltså, att ha regler på basket, fotboll osv.

Efter att vi gjort flera engelskkollar så fokuserar vi nu på läsförståelse under lektionerna. Ni jobbar med olika typer av texter på engelska och svarar på frågor. Detta är självklart något som man kan träna hemma också. Dt första steget är att läsa texten som ni har i läxa varje vecka och att översätta den. Sedan kan man låna skönlitterära engelska böcker, både på skolans bibliotek och av mig. Några av er jobbar också med en läsförståelsesida på nätet som  heter Readtheory. Den här veckan kommer vi att arbeta med en text om Robin Hood, kapitel 21. Som vanligt spelar du in dig själv när du läser texten och lämnar in på Classroom. Du tränar också på de 15 orden som hör ihop med texten.

Pojken och Tigern arbetet har verkligen blivit bra. Ni läser hemma och är toppenduktiga på att svara på frågor och arbeta med texten i skolan. Fortsätt så gänget!

På fredag är det dags för tjej-och killsnack. Tjejerna kommer att få prata med vår skolsköterska Katarina och killarna kommer att få prata med vår musiklärare Ingemar. Ni har förberett er genom att lägga frågor i en låda. Ingemar och Katarina är verkligen bra på dessa samtal och ni kommer att få en lärorik stund. Det blir ingen tid till GOTD så det hoppar vi över.
Nästa vecka (18) är vi lediga från skolan måndag och tisdag så vi ses igen den 2 maj.


måndag
GOTD
Du ska redovisa dagens GOTD hemma
Och gissa på morgondagens GOTD på Classroom
Idrott
tisdag
GOTD
Du ska redovisa dagens GOTD hemma och gissa på fredagens GoTD på Classroom.
onsdag
Pojken och Tigern kapitel 4
Du ska läsa kapitel 4 i Pojken och Tigern hemma. I skolan kommer du att få arbeta vidare med texten på olika sätt så du behöver kanske läsa texten mer än en gång.
torsdag
Ma: Titta på ma-filmen,samt gör veckans maplanering.
Maläxan finns inklistrad i separat läxbok.
Gissa på morgondagens GOTD på classroom.
fredag
 Eng:kap 20 text och glosor
8sidor.se-välj en nyhetsartikel att läsa hemma. Du ska kunna återberätta artikeln i korta drag i skolan.
 lyssna på kap 21 i din magicbok. Du ska lyssna och översätta texten hemma. Du ska sedan spela in dig själv när du läser kapitlet högt. Lämna sedan in på classroom. Träna också på glosorna på glosor.eu eller på Studentlitteratur.se. Du har 15 ord i läxa. Du ska kunna skriva orden från svenska till engelska.
Logga in på www.8sidor.se
Tjej-och killsnack

 -



kakor-dags att hämta


Efter många turer (3 st) så har nu samtliga beställda kakor anlänt till oss. De  är sorterade och klara för avhämtning.

 

Vi finns på adressen (Gullarp 201, Eslöv) ikväll efter 18 samt lördag och söndag efter 18. Återkom gärna via sms på 0703733914 med ca tid när ni önskar hämta.

 

Vänlig hälsning

 

Pernilla

Vi repeterar bråk på olika sätt inför ma-koll imorgon torsdag







tisdag 17 april 2018

Dancing queens and Dancing kings

Världens modigaste klass , ni har dansat och showat för mig idag! Så många talanger vi har och så många som dansar med hjärtat.
Tack för fin underhållning!
Ps.Filmerna har skickats hem 








måndag 16 april 2018

Foto

Vi fick lära oss att fota med Maria!Världens bästa klass skötte sig utmärkt.




















 











Idag tränar vi stavning

Idag tränar vi stavning . Det finns ord som vi ofta skriver fel och idag har vi tränat några av de.





torsdag 12 april 2018

vecka 16


Vecka 16
Wow vilken otrolig kakförsäljning ni har gjort, helt galet mycket pengar till er klasskassa. Kakorna har landat och ni kommer att få info om hämtning. Extra tack till Elin, Pernilla och Niklas för ert jättejobb att sortera flera hundra burkar.
I torsdags fick de elever som vill  sina majblommor. Lycka till med er försäljning, ni var alla så taggade att börja sälja.
Förra veckan var Mia från Kulturskolan hos oss och vi fick lära oss lite om olik tekniker vid fotografering. Det var fullt fokus från alla i klassen och Maria var så imponerad av er förmåga att lyssna och jobba! Härligt gänget!
På idrotten fortsätter ni den här veckan att träna in er koreografi i grupper och på tisdag ska ni visa för varandra och mig. Det ser jag framemot.
Vi pratar mycket om vad som händer i världen och Sverige. Ni är väldigt intresserade och duktiga på att ställa frågor. Nu ska ni få träna er på att läsa nyheter själv. Till på fredag ska du ha valt ut en artikel ur veckans nummer av 8sidor. Du ska läsa artikeln och därefter kunna återberätta innehållet i korta drag. Du får gärna skriva stödord , precis som vi gör till GOTD.
PÅ onsdag är det elevrådet som skulle varit förra veckan.
Nu hoppas vi på varmt väder utan blåst så att vi kan njuta extra mycket av våra raster.
måndag
GOTD
Du ska redovisa dagens GOTD hemma
Och gissa på morgondagens GOTD på Classroom
Idrott
tisdag
GOTD
Du ska redovisa dagens GOTD hemma och gissa på fredagens GoTD på Classroom.
Vaccination flickor
onsdag
Pojken och Tigern kapitel 3
Du ska läsa kapitel3i Pojken och Tigern hemma. I skolan kommer du att f arbeta vidare med texten på olika sätt så du behöver kanske läsa texten mer än en gång.
Elevråd 12.00
torsdag
Ma: Titta på ma-filmen,samt gör veckans maplanering.
Maläxan finns inklistrad i separat läxbok.
Gissa på morgondagens GOTD på classroom.
fredag
 Eng:kap 20 text och glosor
 
GOTD
 
8sidor.se-välj en nyhetsartikel att läsa hemma. Du ska kunna återberätta artikeln i korta drag i skolan.
 lyssna på kap 20 i din magicbok. Du ska lyssna och översätta texten hemma. Du ska sedan spela in dig själv när du läser kapitlet högt. Lämna sedan in på classroom. Träna också på glosorna på glosor.eu eller på Studentlitteratur.se. Du har 15 ord i läxa. Du ska kunna skriva orden från svenska till engelska.
 
Logga in på www.8sidor.se
 
 -
 
 
 

tisdag 10 april 2018

Vi förhör läsläxan-kapitel 2

Till idag har ni jobbat med att läsa kapitel 2 hemma. I skolan jobbar ni med läsförståelse till kapitlet . Ni avslutar med en skrivuppgift.





fredag 6 april 2018

Vecka 15


Vecka 15
Så kul att vara igång och jobba med er igen efter lovet. Vi har kört igång med en rivstart och gjort Np i engelska. Det har gått väldigt bra för er, nu vet jag hur mycket ni redan kan och vad vi ska träna lite extra på. Kul att se era utvärderingar i ämnet engelska, ni gillar att skriva, läsa prata och lyssna. Ja det är ju alla bitar som vi arbetar med.
Om ni inte har rapporterat in kakorna in så är det dags att göra det nu så att Pernilla kan avsluta vår beställning och få hem alla kakor.

Den här veckan är första veckan som ni har gemensam läsläxa igen. Hela klasse läser samma bok, ”Pojken och Tigern-Tidsmaskinen”. Ni läser ett kapitel hemma onsdag till onsdag och därefter arbetar vi gemensamt med det ni läst hemma. Det är  därför viktigt att du har läst texten hemma, annars kan du inte arbeta med oss i skolan.

Nästa vecka kommer vi att arbeta med att beräkna delen av en mängd som t.ex. 2/3 av 18 samt att multiplicera bråk med heltal. I läxa är det att se filmen som finns på classroom samt att göra de uppgifter som du har klistrat in i din läxbok.

 Nästa vecka kommer vi att ha en mattekoll på området bråk, då ska vi kolla av att man kan läsa av hur stor del en figur visar, förlänga och förkorta bråk, addera och subtrahera bråk, räkna ut delen av mängd samt multiplicera bråk. I läxa har ni fått uppgifter som repeterar lite av varje. Gå även tillbaka och titta på filmerna som vi haft under tidigare läxor. Du kommer  att få repetera på lektionerna. Vi kommer dock inte släppa bråk riktigt än utan vi kommer att avsluta med att göra mattefilmer där vi kommer att redovisa olika problemlösningsuppgifter med tema bråk för varandra
Den här veckan är det dans på idrotten, tjohooo så kul! Carin vill att ni tar med era ipads upp till lektionerna, så lämna inte de hos mig måndag morgon som ni brukar. Mycket viktigt att ipaden är fulladdad!
På torsdag kommer Kulturskolan och jobbar med oss under 2,5 timme. Projektet heter ”Erövra kamerans språk” och ni kommer att få lära er att ta foto, reflektera över dessa och diskutera bildetik och hur man kommunicerar med foto. Era foto kommer att finnas med på en utställning på Stadsbiblioteket 4/5-24/5.
Det är snart dags att ha Tjej-och killsnack med Katarina och Ingemar. Inför dessa samtal får ni skriva frågor och lägga dessa i vår Frågelåda....Ett utmärkt tillfälle att få svar på funderingar kring kropp och knopp.
 
måndag
GOTD
Du ska redovisa dagens GOTD hemma
Idrott
tisdag
GOTD
Du ska redovisa dagens GOTD hemma
Idrott
onsdag
Pojken och Tigern-läsläxa
Du läser kapitel 2 hemma i boken Pojken och Tigern. När du kommer till skolan jobbar vi med det du har läst.
Elevråd 12,00
torsdag
Ma-koll bråk
Maläxan finns inklistrad i separat läxbok.
fredag
 Eng:kap 19, text och glosor
 
GOTD
 lyssna på kap 19  i din Magicbok. Du ska läsa och översätta texten hemma. Därefter ska du spela in dig själv när du läser och lämna in på Classroom.
Träna också på glosorna på glosor.eu eller på Studentlitteratur.se. Du har 15 ord i läxa. Du ska kunna skriva orden från svenska till engelska
 
 -
 
 
 

torsdag 5 april 2018

Verb

Idag tränar vi på vad ett verb är. Vi tränat också på alla verbets tempus. Synonymer är också bra att kunna.