eslöv

eslöv

fredag 23 mars 2018

Ma-läxa vecka 14

I matten har vi fortsatt jobba mycket med att förkorta och förlänga bråk och att hitta den gemensamma nämnaren mellan 1/3 och 1/5 eller 1/6 och 12/21, det är inte helt enkelt. Efter lovet kommer vi att jobba mer med bråk, bråk och decimaltal och att addera och subtrahera bråk. Läxan finns på classroom, både film och uppgift, samma uppgift som du även klistrat in i din läxbok. De två sista uppgifterna är en extra utmaning, frivilligt att göra.

No-vi skriver faktatexter i hem-och expertgrupper

I veckan har ni arbetat i era hemgrupper, ni har läst och tolkat texter tillsammans, plockat ut stödord och fyllt på er tankekarta som ni ska ha som stöd när ni sedan skriver er beskrivande text om ett system i kroppen.





Vecka 14


Vecka 14
Idag går ni hem på påsklov, härlig känsla det där när all ledighet ligger framför en.
Vi hade en kul Trippelbollturnering med många kämpande lever som verkligen gjorde sitt bästa. Kul att så många fick nya kontakter och hade  haft en toppenrolig dag.
I veckan har ni jobbat mycket med era personliga mål. Flera av er är nu riktigt duktiga på programmering, jag hänger inte alltid med er!
Ni har också arbetat med att läsa och skriva på engelskan. Vilken skillnad det är nu, ni kan jobba alldeles självständigt även under engelsklektionerna.
Veckan efter lovet kommer vi inte att arbeta med ett nytt kapitel i Magic. Vi kommer att jobba med läsförståelse på olika sätt hela veckan. Ni kommer att få prova göra Nationella prov i engelska, bara som en övning så klart. Jag tror att ni kommer att upptäcka att det är kul och att ni faktiskt redan nu kan väldigt mycket engelska. Läxan i engelska blir att repetera klockan. Om du hade alla rätt på Klockkollen behöver du inte repetera så mycket men om du hade något som var svårt, så har du chansen att repetera hela veckan.
I veckan kommer ni att få en ny, gemensam bok som alla i klassen ska läsa. Boken heter ”Pojken och Tigern-Tidsmaskinen” och handlar om en pojke som reser tillbaka i tiden. Den passar bra ihop med vårt arbete i historia. Den här veckan blir det ingen läsläxa hem utan vi gör det gemensamt i skolan men from. nästa vecka kommer ni att läsa hemma och sedan arbeta med de sidor ni läst, i skolan.
Ha ett fint lov så syns vi tisdagen den 3 april.
På söndag (8 april) är sista dagen att rapportera in er kakförsäljning. Se separat inlägg.
måndag
Lediga
tisdag
GOTD
onsdag
torsdag
Ma: Titta på ma-filmen,samt gör veckans maplanering.
Maläxan finns inklistrad i separat läxbok.
fredag
 Eng:Träna klockan
GOTD
 Gå in på classroom-elevens val engelska -klockan

tisdag 20 mars 2018

Rocka sockorna

Klart att vi i 5c uppmärksammar och uppskattar allas olikheter . Vi rockar sockorna!



fredag 16 mars 2018

Fortnite och andra spel

I vår klass är det just nu många som gillar att spela Fortnite. På utvecklingssamtalen har vi pratat tillsammans och en del frågor hos er föräldrar har dykt upp. Jag vill tipsa en sida som
Dataspelsbranschen och Surfa Lugnt tillsammans tagit fram . På den finns några tips och råd till föräldrar och andra vuxna om hur man kan närma sig barns spelande.
Den heter http://www.fragaprataspela.se/
Klicka på länken så kommer ni direkt dit.



Likvärdiga bråk

Idag spelar vi om vem som kan skapa flest likvärdiga bråk.









torsdag 15 mars 2018

vecka 12


Vecka 12

Sista arbetsveckan sen är det dags för påsklov.

På tisdag är det äntligen dags för vår Trippelboll turnering. Ni kommer ombytta på morgonen och duschar hemma den här dagen. Förra året var det en riktig toppendag och ni gjorde alla ert bästa både på plan och utanför. Den här dagen kommer ni att spela bandy, handboll och fotboll . Den här dagen handlar om att träffa nya människor från andra skolor och att ha kul! Det är självklart kul att vinna, men det är inte huvudsyftet denna dag. Ni är i blandade lag med elever från Sallerupskolan och Fridasroskolan. Vi kommer att äta lunch som vanligt på skolan. Det gör ni tillsammans med ert lag och med den pedagog som har ansvar för ert lag.
Vill ni får ni gärna ta med en macka eller extra frukt denna dag. Vattenflaska är också bra.

PÅ onsdag är det Rocka sockorna –dagen. Då uppmärksammar hela Sverige våra olikheter genom att ha två olika sockor på sig. Perfekt att plocka fram de udda sockorna som det alltid tycks finnas massor av.

Onsdagen är också sista dagen att lämna in lappen om Rookieprojektet på gasverket.

Förra veckan hade vi hi-koll om Gusta Vasa. Många av er hade full koll på hans liv. Om det är så att man inte lyckades komma ihåg så mycket så repeterar du på elevens val och sedan får du berätta muntligt för Sara.
Vi träffas igen tisdag 3 april klockan 8.00 i kassrummet.


måndag
GOTD
Du ska redovisa dagens GOTD hemma
Idrott
tisdag
Trippelboll hela dagen
onsdag
Lämna in lapp om Rookieprojket
Rocka sockorna
torsdag
Ma: Titta på ma-filmen,samt gör veckans maplanering.
Maläxan finns inklistrad i separat läxbok.Veckans matteläxa handlar om bråk och decimaltal och hur de hänger ihop, det förklarar jag också i den film som finns på classroom. Titta gärna på filmen ett par gånger innan du gör läxan som du har klistrat in i din läxbok. Läxan finns också bifogad på classroom. 

 

fredag
 Eng:kap 18 text och glosor
GOTD
 lyssna på kap 18 i din magicbok. Du ska lyssna och översätta texten hemma. Den här veckan ska du inte läsa utan lyssna och kunna återberätta med hjälp av bilderna.
Träna också på glosorna på glosor.eu eller på Studentlitteratur.se. Du har 15 ord i läxa. Du väljer om du ska kunna skriva orden från svenska till engelska eller om du ska kunna läsa ordet på svenska och sedan hitta det engelska ordet.

 -



onsdag 14 mars 2018

Kakförsäljning

Hej,
Torsdagen den 15 mars så kommer Elin S att ha med sig säljkataloger från Kakservice som kommer att delas ut till samtliga i klassen där det även medföljer ett infobrev hur Ni går tillväga med redovisningen av försäljningen.
Jag tänkte att sista dag för redovisning är 8 april. Om det är någon som behöver hjälp med sin redovisning så ska en kopia på beställningslistan lämnas till Elin S senast den 9 April.

Har Ni frågor eller funderingar så står mina kontaktuppgifter i infobrevet.

Kom igen nu 5c!! Nu kör vi och toppar förra årets försäljning 

Mvh Pernilla



Klasskassan

Nu har ni jobbat hårt med att ordna disco och sälja kakor.Senaste discot genererade 10006:- till klasskassan . Det betyder att på klassens konto finns det 29323:-. Bra jobbat allihop.

 Pernilla har beställt hem nya kaklistor så snart blir det en runda kakförsäljning.

Who am I

Dagens warmup, jag är en känd person och ni ställer frågor på engelska för att ta reda på vem jag är. Ni får bara ställa frågor som jag kan svara ja eller nej på . Ni har 10 frågor på er . Efter att jag vunnit min omgång så var det en av er som fick vara personen som svarade på frågor. Vi ökade på med 15 frågor.
Kul övning,på fredag kör vi den två och två.


Koll på Gustav Vasa





Gasverket

Gasverket kommer att starta en sportskola för elever i åk 5 och 6. Ni som vill anmäla er har fått hem info.





tisdag 13 mars 2018

Vi checkar in med frågor om GV

När ni kom in från rasten hade  alla fått en kontrollfråga på sitt bord. Alla frågor handlade om Gustav Vasa. Först funderade ni själv på er fråga och fick sedan berätta för en kompis. Ett bra sätt att repetera inför kollen imorgon .









fredag 9 mars 2018

Vecka 11


Vecka 11
På fredagens Veckokoll handlade en fråga om Internationella kvinnodagen som inföll 8 mars. Ni fick välja en kvinna/flicka som ni ville ge en guldstjärna och motivera varför. Så många fina tankar och ord , främst till er mammor! Det skulle rea mammor bli så glada om ni sa direkt till de.  Do it!
I fredags tippade vi hur det skulle gå i Melodifestivalens final. Ni fick spela schlagerspelet och använda 100 cm att tippa med. På måndag ser vi vem som  tippat bäst. Förra året var det Mazen som blev schlagerkung. Ska han gå obesegrad ?
På tisdag kommer Gasverket för att informera om sitt arbete och vad de kan erbjuda er elever som går i åk 5 och 6.
Föra veckan på engelskan arbetade vi med vatten och med klockan. Många av er är nu säkra på klockan både på engelska och svenska. Ni som fortfarande inte känner er riktigt säkra repeterar själv på elevens val och hemma. Använd er av Classroom och de övningar som både jag och Maja har lagt där. 
 tisdag är det sista dagen att lämna in lappen om man vill sälja Majblommor.Ni som inte lämnat ert medgivande för fotografering, gör det snarast.
Vi kommer at fortsätta vårt arbete med beskrivande texter. Vad var det nu ni fick veta om Påskön?
På onsdag kommer vi att ha en koll på Gustav Vasa. Ni repeterar hemma med hjälp av häftet som handlar om Gustav Vasa. Du ska kunna svara på de frågor som finns i häftet men behöver inte komma ihåg all text.

I veckan så är det tre av våra klasskompisar som ska praoa i matsalen, Harald på tisdag och Heam och Sabit på torsdag. Ta med era gympsakor.
måndag
GOTD
Du ska redovisa dagens GOTD hemma
Idrott
8,00 Isak
tisdag
GOTD
Du ska redovisa dagens GOTD hemma
Idrott
Harald
Prao
Lämna in lapp Majblommor
onsdag
Gustav Vasa
Träna på fakta om Gustav Vasa. Du ska kunna svara på d frågor som du har i ditt häfte som heter Gustav Vasa.
torsdag
Ma: Titta på ma-filmen om bråk,samt gör veckans maplanering. 
Maläxan finns inklistrad i separat läxbok.
Heam och Sabit prao
Jonathan 12,30
fredag
 Eng:kap 17, text och glosor
GOTD
 lyssna på kap 17  i din magicbok. Du ska läsa och översätta texten hemma. Därefter ska du spela in dig själv när du läser och lämna in på Classroom.
Träna också på glosorna på glosor.eu eller på Studentlitteratur.se. Du har   15 ord i läxa. Du väljer om du ska kunna skriva orden från svenska till engelska eller om du ska kunna läsa ordet på svenska och sedan hitta det engelska ordet.
 -

Tävlingen är igång och kuvertet med våra svar lämnat

Liksom förra året tippar vi på årets melodifestival . Vilka fyra bidrag kommer det att gå bäst för? Ni har 100 cm att köpa bidrag för och de kostar olika mycket beroende på odds .Ska förra årets schlagerkung ,Mazen,behålla kronan i år? 









Vikt och tid

Vikt och tid
Vi har gjort en koll på vad vi kan om vikt och tid, det har varit klurigt men alla har utvecklats och blivit bättre på att omvandla, läsa av klockan och beräkna tid. Om det är så att de momenten inte sitter helt hundra än så kommer du att sätta dem som mål i din IUP och så fortsätter vi arbeta med dem på elevens val.








torsdag 8 mars 2018

No-hur ser vi ut

Alla har fått rita hur de tror det ser ut inuti kroppen, vilka organ vi har och hur de sitter. Sedan har vi suttit i små grupper och jämfört våra bilder och ritat en ny förbättrat variant tillsammans.