eslöv

eslöv

torsdag 28 februari 2019

vecka 10


Vecka 10
En kort vecka för er, ni har studiedagar måndag och tisdag. Hoppas att ni får sol! Det spritter i kroppen på många av er och tonåren närmar sig med stormsteg men ännu är ni mina ”små” sexor. I veckan hade jag en liten uppsträckning med er då några tar sig lite friheter som hör tonåren till och som inte hör hemma i vårt klassrum eller på våra raster. Ni är kloka och förstår precis när jag pratar med er, och dagen efter var det bara positivitet från alla.
I veckan möblerade jag om lite i klassrummet och ni fick byta platser. Tidigare satt ni alla i grupper och nu har vi kvar några grupper men flera av er sitter själv eller i par. Vilket funkar bäst för dig personligen tycker du? Vilket ger bäst arbetsklimat för hela klassen?
Det blir inget nytt kapitel i engelska. Däremot har du läxa i häftet som heter English step 1. Där ska du jobba med pronomen. Vi har jobbat i skolan och hemma ska du jobba klart fram till sidan 5. Träna i häftet , det finns också spel på Classroom där du kan öva, de finns i kursen "elevens val-engelska årskurs 6". Du ska känna dig helt säker på:
I am   jag är                         I was jag var
You are   du är                     You were   du var
He is         han är                 he was     han var
She is        hon är                she was     hon var
It is       det/den är             it was     det/den var
They are   de är                   they were    de var
We are      vi är                    we were     vi var
You are     du är                    you were    du var
Ni får heller ingen matteläxa, vi kommer att repetera kapitlet mätning och på onsdag vecka 11 kommer vi att ha mattekoll. Om du inte hinner klart med repetitionen ”Kan du detta?” sid 34-35 i Pixel kommer du att ha den i läxa till på tisdag v. 11. 

Du ska kunna:  
  • omvandla olika längdenheter
  • beräkna figurers omkrets
  • beräkna figurers area (rektanglar, trianglar, parallellogram)
  • beräkna figures volym
  • omvandla volym från dm3 till liter
  • beräkna tid, sträcka
Den här veckan ska bli klara med grupparbetet om världsreligionerna. Det innebär att ni kommer att få redovisa era fina grupparbete och sedan en koll på dessa nästa vecka. Du kan redan nu börja öva genom att titta på och öva de fem olika Keynote som finns på classroom i kursen religion.
måndag
studiedag
tisdag
studiedag
onsdag
Slöjd
torsdag
Idrott
fredag
 Eng- Jobba med Am,are is, was och were hemma
 Du jobbar med häftet som du har fått. S. 1-5
Idrott

onsdag 27 februari 2019

Vår begreppsvägg


 Nu har grupperna jobbat på med sina religioner och vår begreppsvägg har växt fram. Klicka på bilden för att se den större.

tisdag 26 februari 2019

Nya ord

Äntligen får ni sortera och hitta förklaringar till de nya orden:



















fredag 15 februari 2019

Bygg en bro

I teknik har vi under en period arbetat med konstruktioner och nu ska vi sätta allt det vi lärt oss om brokonstruktioner på prov. Idag fick ni börja på varsin skiss och efter lovet ska ni i grupper få bygga broar av glasspinnar.









Vecka 9


Vecka 9

Äntligen får ni lite ledigt och kan göra vad ni vill om dagarna. Många av er vill mest sova, andra gå och bada och somliga vill bara hänga med familj och kompisar.

När ni kommer tillbaka efter sportlovet så är ni pigga och utvilade så då fortsätter vi med de arbetsområde som vi jobbat med i veckan.

På tekniken har ni gjort skisser över broar, dessa ska ni sedan få bygga.

Grupparbetet i religion är i full gång och nästa steg är att redovisa hur långt ni kommit i era expertgrupper och sedan sammanställa en Keynote.

Flera av er har nu läst ut Dogboy. Så många som gillar denna sanna berättelse. Är man inte klar med F-frågorna så blir dessa läxa till onsdag.

Vi gick igenom ett nytt kapitel i The house och The Magic door i veckan. Nu jobbar ni alla med kapitel 3. Ni föräldrar kan följa ert barns arbete på classroom. Där finns alla texter sparade. Vi repeterar också gamla kapitel nu.
På torsdag är hela högstadiet iväg på idrottsdag vilket innebär att era språklärare inte är på plats. Det betyder att ni slutar 13.00 denna dag.

Bollfokus på idrotten i tre veckor nu. Ni kommer tt få testa olika bollsporter. På fredag kommer en tränare från Eslövs golfklubb och ni ska få testa på inomhusgolf.

Vecka 9

måndag
GOTD
Du ska redovisa dagens GOTD hemma
tisdag
Ingen raggaröläxa
Hkk-läxa-göra upp en månadsbudget
All material till hemkunskap finns på Classroom
Hemkunskap grupp A
Musik grupp B
onsdag
 Dogboy
Läs fram till s. 129-151 och svara på frågorna i ditt häfte.
Slöjd
torsdag
Inget språkval
Skoldagen slutar 13,00
Idrott
Inget språkval
fredag
 Engelska: kapitel 19-Alone at sea
Ma:Volym på rätblock
 lyssna på kap 19 i din Magicbok. Läs kapitlet flera gånger. Spela in dig själv när du läser och lämna in till Sara på Classroom. Du ska också kunna översätta texten.
Du har också 18 glosor i läxa.
Ma: Gör uppgifterna som du klistrat in i din läxbok.
Om du behöver hjälp så kan du  titta på filmen i classroom,volym. Kurskod: 8mphhd5
Idrott






torsdag 14 februari 2019

Kost =hälsa

Kost = Hälsa
Att kost och hälsa hänger ihop vet ni, men hur det hänger ihop har vi fördjupat oss i ännu mer på NO´n. Vi vet nu vad det innebär att äta varierat och vilka rekommendationer som livsmedelsverket ger när det gäller att lägga upp en måltid och hur mycket man egentligen bör unna sig av godis och läsk under en vecka. Flera blev lite chockade när ni förstod att det inte handlade om per dag utan per vecka. Vi har också skapat mackor och tittat på hur mycket energi mackorna ger och hur långt det tar oss i meter. Inte så många valde just ål men de som gjorde det kom klart längst, ål innehåller en hög mängd fett och ganska hög andel protein, vilket ger mycket energi.








Grupparbete i religion

Ni har förberett er hemma genom att läsa en kort text om just er religion hemma. Idag har ni fått era uppgifter i gruppen. För att arbetet i gruppen ska bli så effektivt som möjligt så har alla gruppmedlemmar fått en roll. Ni tog era roller på största allvar idag och varje grupp kom en bra bit på era redovisning. Näsat tillfälle så kommer ni att samlas i er grupp igen och sedan kommer ni att få dela upp er i expertgrupper. Då kommer ni att få redovisa hur långt er grupp kommit för dom andra grupperna (religionerna ) . Då gäller det att alla medlemmar har varit delaktiga i arbetet så att alla kan redovisa. Tänk vilken massa kompetens ni har i gruppen!







Vi firar kärleken idag

Nu har vi piffat och gjort fint inför alla hjärtans dag. Ni har fått skriva bra saker om er själv , ibland behöver man påminnas om varför just du är bra! När man går i åk 6 börjar man dessutom tycka att det är mysigt med kärlek....






måndag 11 februari 2019

MA-läxa, engelska och hjärtans-piff

 Vi hinner mycket på en dag.Dagens engelska började med att ni fick en situation som ni skulle ta er ur-på engelska så klart. Sedan jobbade vi med veckans kapitel. Fakta om vithajar , häftiga djur.Ni har har också jobbat med Dog Boy på svenskan och även fått ers religioner tilldelade så att ni vet precis vilken religion just du ska läsa om till onsdag.Ett härligt mattepass med arean sv en triangel fick vi också in.Ni har dessutom hunnit piffa hela korridoren med hjärtan, så fint. Allra sist hade vi GOTd om Charlie Chaplin.