eslöv

eslöv

torsdag 30 mars 2017

Kompisboken

Kompisboken

 

Idag har vi börjat vårt nya läsprojekt som kommer att innbära att alla i klassen läser samma bok. Vi ska läsa en bok som heter "Kompisboken". Den är skriven av Lin Hallberg och handlar om en flicka som heter Klara. Hon går i årskurs 4 och känner sig lite ensam och utanför i sin klass. Boken tar upp viktiga ämnen så som utanförskap, mobbning, hierarkier i klassen, vänskap och kärlek. Vi kommer att arbeta med det här läsprojeket på fredagar i skolan. I skolan kommer vi ha läsgrupper som varje vecka diskuterar de sidor eleverna har läst och de frågor de har svarat på hemma under veckan. Varje vecka ska eleverna alltså förbereda sig hemma inför att träffa sin läsgrupp och diskutera med dem. De ska läsa ett visst antal sidor och svara på några frågor. Det finns tre typer av frågor:

  • Svaret finns direkt i texten.
  • Frågan kräver att du letar efter svaret på flera ställen och drar egna slutsatser, det vill säga ”läser mellan raderna”.
  • Den tredje typen av frågor kräver svar som finns ”bortom raderna”. Med det menas att du ska besvara frågan utan hjälp från texten. Dessa frågor kräver eftertanke, reflektion och eget tyckande.
Nu kör vi!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar