eslöv

eslöv

onsdag 30 maj 2018

Idag skriver ni om era drömmar , på engelska ! Vi började med ett wordcloud. Jag kunde gissa nästan allas svar.Vad krävs för att nå sina drömmar ? Har vuxna också drömmar?



tisdag 29 maj 2018

Vi tar en paus

Ibland behöver man ny energi, vi kör sten,sax ,påse med hela kroppen









Elektricitet

Hur ser elektricitetens historia ut? Vi har lärt oss att det för mycket länge sedan startade med att man upptäckte statisk elektricitet för ca 2500 år sedan, det dröjde sedan många år och många experiment tills man upptäckte hur man kunde skapa elektricitet och ytterligare ett par hundra år innan man kunde spara elektricitet och använda det till något. I Sverige dröjde det ända till 1950-talet innan man började få el ute på landsbygden. Nu är vi helt beroende. 
Vi testar statisk elektricitet, kan vi ladda ballongen så att vattenstrålen flyttar sig, håret reser sig, armen känner dragningen, pappersbitarna hoppar? Det var svårt idag, vi kom fram till att det var den varma fuktiga luften som försvårade testet.








måndag 28 maj 2018

Oroligt på rasterna just nu

Just nu är det oroligt på rasterna i klassen. Efter utvärderingar , både skriftliga och muntliga,individuella och i klassen så har vi pratat mycket om hur det ska bli lugnt på rasterna . Det är en hård jargong på nya Arenan och alla svär och några blir väldigt arga och skriker och sparkar i sargen. De flesta av er tycker att man ska bli avstängd om man missköter sig.Det är elever som fått stå över raster .

Vi har pratat mycket om vems ansvaret är. Det är ert, som individer och som grupp. Jag kan hjälpa er men inte lösa problemet själv åt er.
Det kommer att finnas en vuxen med på alla era raster from nu. Det betyder inte att inte ni har något ansvar. Ni föräldrar behöver prata med era barn och höra vad det är som händer och vad just ert barn upplever . Gå gärna in och läs ert barns veckokollar. 
Om ni har funderingar så hör gärna av er till mig.

söndag 27 maj 2018

Energitema

I veckan har vi startat upp vårt energitema, vi har pratat om vad energi är och vad man behöver energi till, vi blev alla medvetna om hur beroende vi är av elektricitet. Nästa vecka kommer vi att blicka tillbaka på elektricitetens historia, vad statisk elektricitet är och vad en sluten krets är för något? Ni kommer också att få en läxa till tisdag vecka 23 som handlar om elsäkerhet!

onsdag 23 maj 2018

Vecka 22


Vecka 22

Nu har vi rensat rejält bland era ytterkläder. Mössor, vantar och termobyxor har skickats hem. Nu hoppas vi att det tar lång tid innan vi behöver plocka fram dessa kläder igen.

I veckan jobbar vi vidare med Max´s movie. Vi har nu sett fyra avsnitt och storyn har precis tagit en vändning. Om ni därhemma vill hänga med i arbetet går ni in på Classroom på ditt barns ipad och därefter väljer du kursen engelska årskurs fem. Till fredag har ni nya ord till avsnitt 4-6 att träna in. Du tränar på glosor.eu Max´s Movie 4-6

I matte avslutar ni avsnittet som heter propotionella samband. Ni kommer att göra en ma-koll p torsdag. Du repeterar i din mattebok med hjälp av veckans arbetsschema och ”Kan du detta”.

Du läser ”Pojken och Tigern” kapitel 9 och 10 hemma till onsdag.Den här veckan blir det alltså två kapitel i läxa.

 Ni gav varandra toppenbra tips på hur man ska komma ihåg att gissa på GOTD tre dagar i veckan. Ställ ett återkommande alarm på din ipad som påminner, ha som rutin att titta på din ipads startskärm varje kväll, skriv en komihåg lapp och sätt upp på ditt rum, be mamma och pappa om hjälp , skriv in det i din kalender mm.Nästa vecka hoppas jag att fler gjort GOTD-läxan!

På torsdag är det sista dagen att lämna i n lappen om pizzeriabesöket.

Förra veckan började Sara läsa högt ur boken :”God natt mister Tom”. En bok som väcker känslor. Den kommer ni att få lyssna på med jämna mellanrum i veckorna som är kvar. Att högläsa för sina elever /barn är något som vi ska fortsätta med långt upp i åldrarna. De är ofta hur högläsningen som deras egen läslust väcks:

I dag är många föräldrar och förskollärare väldigt inriktade på läsning och tror att det är viktigt att barnet lär sig att rabbla alfabetet. Men det viktigaste vi vuxna kan ge barnen är läslust. Och det gör man genom att läsa högt för dem. Jättemycket! ”säger Susanna ­Ekström.
Hon är litteraturpedagog och undervisar på Lärarhögskolan i Stockholm. Dessutom recenserar hon barnböcker och föreläser ofta om just högläsning.
måndag
GOTD
Du ska redovisa dagens GOTD hemma
Utomhus-idrott
8,00
tisdag
GOTD
Du ska redovisa dagens GOTD hemma
Utomhus-Idrott
onsdag
Pojken och Tigern tidsmaskinen-kapitel 9 och 10
Läs kapitel 9 och 10 hemma till idag
torsdag
Ma-koll :propotionella samband
Ma-läxa: Bli klar med veckans arbetsschema , repetera med hjälp av.: ”Kan du detta?”
Sista dag att lämna in pizzalapp
fredag
 GOTD
Max´s Movie: orden till avsnitt 4-6
Träna på orden till avsnitt 4-6  på glosor.eu.




Elektricitet

Vilka diskussioner! Vad skulle du sakna mest om det blev strömavbrott i en vecka? Vilka problem skulle dyka upp och hur skulle du lösa problemet?











Matematisk undersökning

Idag använder ni era kunskaper om matematiska förhållanden praktiskt .Ni gör en undersökning på hur många som passerar just ert ställe.


















tisdag 22 maj 2018

sommarboken


Så här går Sommarboken till:  

Barnet läser sju böcker med start 16 juni och fram till och med fredagen den 31 augusti. Skriver kort om boken – på våra recensionsblad eller på vanligt papper. Det går också bra att maila sina bokrecensioner till stadsbiblioteket@eslov.se  eller berätta för oss på biblioteket om böckerna. Barnet får en stämpel i sommarboksfoldern för varje läst bok. När barnet har 7 stämplar får hen en present av biblioteket.  Dessutom är alla som läst sina 7 böcker med i utlottningen av priser. Vinnarna ringer vi i början av september.

Bokfika:

Under sommarlovet blir det också möjligt att få lästips av andra som läser Sommarboken och från oss på biblioteket.

Eslövs stadsbibliotek : Sommarmys torsdagarna 21 juni, 5 juli  och 9 augusti kl. 15-17.

Marieholms bibliotek: Bokfika måndagen 18 juni kl. 14- 15.30

fredag 18 maj 2018

vecka 21


Vecka 21

En varm och härlig vecka med skönt häng på rasterna.  Det spelas basket, fotboll, vägg och snackas i gröngräset. Det är kull att ni blandar er lite mer nu och alla spelar med alla, även tjejerna hänger med.

I veckan är det att göra klart som gäller. De sista fyra veckorna kommer vi att avsluta våra olika arbetsområde.

Vi kommer också att börja ett nytt arbetsområde i samhällskunskap som handlar om demokrati. Vi jobbar förberedande inför höstens val i Sverige. Det är bra att hänga med i nyhetsflödet under våren och sommaren, det pratas och skrivs mycket om Sveriges framtid.

Vi fortsätter att titta på och arbeta med, Max´s movie på engelskan.Om du vill förbereda dig inför lektionerna så kan du titta på avsnitten i förväg därhemma. Länk finns här på bloggen och även på classroom under kursen engelska åk 5.

Snart är ert no-arbete om kropp och knopp avslutat och ni kommer att arbeta med ellära de sista veckorna av terminen.

På slöjden håller ni på att avsluta och bli färdiga med era fina tebrickor och era fina pennskrin.

På idrotten är det utomhus varje dag nu-härligt att ni får njuta i det fina vädret.°


 Ni som var med i Luciatåget, har fått hem lapp om att äta pizza tillsammans. Glöm inte välja pizza och sedan lämna in lappen så fort som möjligt.

måndag
GOTD
Du ska redovisa dagens GOTD hemma
Utomhus-idrott
8,00
tisdag
GOTD
Du ska redovisa dagens GOTD hemma
Utomhus-Idrott
onsdag
Pojken och Tigern tidsmaskinen-kapitel 8
Läs kapitel 8 hemma till idag
torsdag
Ma: Titta på ma-filmen om propotionella samband,uppgifter i läxboken
Maläxan finns inklistrad i separat läxbok.
fredag
 GOTD
Eng:Max´s Movie
Nyheter-8sidor.se
Träna på orden till avsnitt 1-3 i Max´s movie. De finns på glosor.eu.
Du väljer ut en artikel ur 8sidor som du sedan ska kunna redovisa med hjälp av stödord.

 -



Dansshow

Vilken härlig show ni bjöd på idag, tack !



















Matte vecka 21

Vecka 21

Vi har avslutat vårt NO tema om kroppen och istället kommer vi att ha ett tema energi, vi kommer lära oss mer om olika energikällor, ellära och magnetism. Det kommer att gå lysande! 

I matte kommer vi att jobba med proportionella samband, förhållanden mellan olika värden. Alla har vi säkert blandat saft, kolla gärna vad som står på saftflaskan hemma. Det kan t.ex. stå 1+7, det betyder att för varje del saft ska man ta 7 delar vatten, man säger att förhållandet mellan saft och vatten är 1:7 (ett till sju). Det är vad läxan handlar om, på classroom finns en film om proportionella samband och i er läxbok har ni klistrat in uppgifter som ni ska göra efter att ni sett filmen.

torsdag 17 maj 2018

Rektorerna informerar

Eslöv 2018-05-17

Nu närmar sig sommarlovet med stormsteg och fantastiskt nog har värme och sol äntligen kommit och det med besked. Vi kommer att ha skolavslutning fredagen den 15 juni tillsammans med högstadiet och Bredablicksskolan i Eslövshallen kl. 9-10 där ni föräldrar är välkomna. Föräldrar släpps in med start kl. 8.55. Sista skoldagen börjar vi kl. 8.40 ochslutar kl. 11. 

Inför nästa läsår kommer lärarbemanningen i följande årskurser se ut så här:

Åk 1 – Malin Sahlé, Olle Strömbeck och Johanna Andersson
Åk 2 – Nina Kramer, Inga-Lill Wallin och Ingrid Lindskog
Åk 4 – Elin Cederberg, Martina Nordbeck och Pernilla Olofsson, 

I övriga klasser är det inga förändringar.

Vi välkomnar alla elever till läsåret 2018-19 torsdagen den 16 augusti kl. 8. Första dagen är en vanlig skoldag vilket innebär:

F-3 Kl. 8-13
4-6 kl. 8-14

Men först önskar vi alla ett härligt sommarlov!

Med vänlig hälsning

Anna Merkel MöllerAnna Wichmand Jörgensen
RektorBiträdande rektor
Norrevångsskolan F-6Norrevångsskolan F-6
Barn och Utbildning
Norrevångsskolan, årskurs F – 6
Postadress  Eslövs kommun, 241 80 Eslöv    Besöksadress  Lapplandsvägen 23    Telefon  076-844 25 37
E-post  anna.merkelmoller

Vi tränar på att bygga upp berättelser med given titel.







tisdag 15 maj 2018

Påstående-vad tycker du?

Idag har vi suttit i grupper och diskuterat olika påståenden och tagit ställning.