eslöv

eslöv

onsdag 31 augusti 2016

Beslutsgången i ett samhälle

Vi startar dagen med en återkoppling från igår. Alla checkar in med begrepp från gårdagen .
Idag tränar vi på att fatta beslut genom öppen och sluten omröstning . Der gör CI genom att bestämma vad som ska finnas i den tomma lokalen i vårt samhälle . Vad är det människorna behöver för att samhället ska fungera bra och som inte finns?
Varje grupp ska komma med förslag inom gruppen . Varje förslag ska motiveras för att lyckas övertyga resten av gruppen. Därefter ska gruppen rösta och välja vilket förslag som. Gruppen ska lämna in till resten av klassen. Vi avslutar med en sluten omröstning i klassen. Vad tycker hela klassen är störst behov i samhället.....
Ibland är det enda rätta att köra sten ,sax påse för att komma överens.

tisdag 30 augusti 2016

Avlusningsdagar 9-11 september


Engelska vecka 35

I veckan har det inte blivit lika mycket engelska som det står på schemat på grund av fotografering och utflykt men vi har haft flera warm-ups och ni är alla toppenduktiga på att göra ert bästa och prata engelska så mycket ni kan på lektionerna.
Ni har alla fått en egen engelskbok som heter Magic. Vi har också sett till att alla lyckats logga in på Magic, vårt läromedel.
Alla har nu en egen inloggning där ni kan hitta alla texter, övningar och annat kul som hör ihop med vår engelskbok.

1.Du skriver in : studentlitteratur.se i sökfältet.
2.Du klickar på den lille gubben uppe i högra hörnet,
3.Logga in med de användaruppgifter som vi skapat i skolan.
Användarnamn: ditt förnamn, vissa av er var tvungen att lägga till första bokstaven i efternamnet eller ännu fler bokstäver från efternamnet.
Lösenord : sarasklass

(Ett tips kan vara att lägga till sidan på hemskärmen.)

Dessa sidor är dina. Här får du/kan jobba så mycket du vill hemma.

Nästa vecka ska vi tillsammans gå igenom texten 1 i Magic på måndagen. Ni ska därefter lyssna på texten hemma och träna på orden. 
Vi testar oss fram tillsammans och ni kommer alla att lära er att använda ipaden olika fort. Men jag lovar att ni alla kommer att bli toppenduktiga efter ett tag.


Classroom

Idag har vi äntligen kunnat logga in på Classroom. Ledtråden till morgondagens GrejOfTheDay ligger på Classroom.

För att kunna lämna din gissning så klickar du på Änglahund.Sdan klickar du på Lägg till kasskommentar.  Därefter skriver du ditt svar på raden där det står :Lägg till klasskommentar.Klicka sedan på den blå pilen för att skicka. 
Lycka till!


söndag 28 augusti 2016

vecka 35


Vi avslutade förra veckan med strålande solsken och glada barn. Trots värmen så var det glada miner och hårt arbete. På rasterna spelas det mycket fotboll och även en läkarstation har öppnat på skolgården där både läkare,sjuksköterskor och administration jobbar . Jag blev ompysslad på bästa sätt när jag var på besök .
 Ny vecka, nya utmaningar. Nu har vi kommit igång med de flesta av våra arbetsområden och det känns toppen. Flitens lampa lyser i klassrummet. Nu blir det fler läxor att hålla koll på.
På måndag startar Aktivitet förebygger ,14.10-15.10. Omklädningsrummen låses under aktiviteten.
På tisdag kommer vi att bli fotograferade 10,00.


På torsdag åker vi till Skarhults slott för att titta på utställningen "Den dolda kvinnomakten". Utställningen berättar om 15 kvinnor och några av barnen som har bott på slottet. Vi kommer att åka med buss från skolan 8,40 och beräknas vara tillbaka vid 10,00.

Nu har vi haft 5 GOTD och eleverna har fått berätta för er därhemma. Glöm inte att skriva er signatur så att jag vet att ni lyssnat.
Alla har också fått hem fredagens lapp med personuppgifter. Om det är så att ert barn inte är riktigt säker på sina personuppgifter så träna lite till. Skriv även under denna lapp så att jag vet att ni sett.
Den 15 september är det föräldramöte 18.00-19.30. Det kommer separat inbjudan med info om mötets innehåll ,men boka in dag och tid redan nu.

måndag
GOTD

aktivitet förebygger
14,10-15,10
tisdag
Fotografering 10,40
onsdag
GOTD
torsdag
Bakom masken
Läs kapitel 1, Cykelolyckan

Utflykt med buss till Skarhults slott.
fredag
Engelska: att kunna presentera dig själv

Svenska: Boken om mig själv klar

GOTD
Träna genom att läsa din egen presentation i ”The book about me”. Låt en vuxen lyssna

No-Maja

Nu har vi äntligen haft våra första NO-lektioner ihop och så kommer det vara framöver också, vi kommer att ses två gånger i veckan. Ett lite längre pass på 90 minuter och ett lite kortare på ca 50 min. Tanken är att vi på de lite längre passen ska ha tid till att kunna göra olika undersökningar. När vi gör undersökningar kommer ni i början att tillsammans med mig få träna på att läsa instruktioner, ställa hypoteser(när man gissar vad man tror kommer att hända), använda olika sorters materiel och sedandokumentera undersökningen med text och bild. Målet är att ni i framtiden på egen hand ska kunna planera genomföra och redovisa era undersökningar.

 

Vi har startat upp vårt första tema som handlar om vatten, ni har fått fundera och diskutera kring frågan ”Vad är vatten?” och ni har fått dela med er av de kunskaper som ni redan har om vatten till varandra. Det var en hel del! Men som tur är har ni också många frågor som vi ska fördjupa oss mer i och lära oss om.

 

Precis som vi gjorde den här veckan kommer ni att få ställa frågor, fundera över frågor, diskutera mycket och koppla det vi lär oss om i skolan till sådant som ni är bekanta med i er vardag. T.ex. så diskuterade vi varför vatten är så viktigt för oss och vad vi använder vatten till under en hel dag. Många av er visste att det finns vatten i  er kropp men blev förvånade över att det var så mycket som 2/3 av kroppen som består av vatten. Alla kunde säga något om vad de använde vatten till hemma men ni visste inte att varje svensk i genomsnitt använder 180 liter vatten varje dag och att det t.ex. går åt ca 6 liter vatten när man spolar i toaletten. Det här handlar om förmågan att se samband och den är viktig att utveckla för att lättare förstå det vi lär oss om. 

 

Nästa vecka kommer vi titta lite mer på vår vattenanvändning men vi kommer också att repetera hur vattnets kretslopp fungerar. En stor fråga som vi ska fundera över i veckan är varför vi måste vara rädda om vattnet när det ändå inte kan försvinna, det är ju samma vatten som återkommer hela tiden?

 

Jag ser fram emot en ny vecka med intressanta frågor!

 

//Maja

 

 

 

 

 

3267C1EA-202B-43E0-BF8B-5412E670718D

fredag 26 augusti 2016

Matte-Frida har ordet!

Hej!

Mitt namn är Frida och det är jag som undervisar era barn i matematik. Jag älskar matematik och hoppas och tror att jag kommer att få klass 4c att göra det också. 

Vi är nu igång med våra mattelektioner. Eleverna har fått en mattebok som heter Pixel 4A. Det är en bok som man inte skriver i, därför har eleverna även fått ett räknehäfte. Det är inte alltid så lätt i början att hitta rätt uppgift i Pixelboken, skriva rätt nummer på uppgiften i räknehäftet, lösa uppgiften, skriva ett svar på rätt rad och så vidare…mycketnytt att tänka på. Vi hjälps åt och jag tycker att det går bra! Eleverna har hittills visat mig att de har goda kunskaper med sig i matematik. 

(Bild på mattebok och räknehäfte)

Vi har börjat att prata om positionssystemet. Vi har gjort olika praktiska och gemensamma övningar med vi har även börjat lite smått med att jobba med uppgifter i Pixel. Att få eleverna att prata så mycket matematik som möjligt under lektionerna är mitt mål. Jag vill höra dom i helklassdiskussioner, jag vil höra hur de samarbetar och hur de därefter kan fokusera och prestera enskilt. 

(Bild på planering)

I räknehäftet kommer eleverna varje vecka att få klistra in en planering för veckans lektioner. Som ni ser i den arbetar vi på flera olika sätt under lektionerna, allt för att vi ska lära och förstå matematiken så bra som möjligt. 

Eleverna kommer att ha en matteläxa varje vecka. Jag kommer att dela en film med eleverna. I filmen går jag igenom nästa veckas matematiska moment och eleverna får i slutet av filmen en uppgift att lösa. Genom att titta på filmen en eller flera gånger samt lösa uppgiften får eleverna en bra förförståelse om vad som kommer under kommande vecka samt kommer att nå bättre resultat i de matematiska momenten vi jobbar med. Vi börjar med dessa filmer så fort eleverna har tillgång till Classroom som är ett program på Ipaden.

Matte vecka 34

Under veckans lektioner har målet varit att kunna vilken plats och värde en siffra har i ett tal. Sista lektioner den här veckan ägnade vi åt att befästa våra kunskaper genom spela spel. 

Instruktionen till första spelet var att slå tre tärningar och sedan bygga ihop valfritt tresiffrigt tal. Kan låta enkelt men larven på spelplanen skulle fyllas med tal i storleksordning. Lyckades man inte placera in det tal man kunde pussla ihop fick man kryssa över ett valfritt tal i larven. Den som lyckats kryssa över minst tal i larven vann.Andra spelet handlade om först till 200. Vi använde oss av en snurra där gemet kunde hamna på antingen 1 som betyder ental och 10 som betyder 10-tal. Därefter slog man en tärning och fick man en trea så betydde det att man antingen fått tre ental eller tre tio-tal. Eleverna adderade ihop vad de fick och den som fört hamnade på 200 vann.Vad har ni lärt er av att spela dessa två spel frågade jag elever innan vi avslutade. 

- Positionsystemet
- Samarbete
- Att man inte alltid kan vinna
- Att man kan ha mer eller. Indre tur med sina tärningskast 
- Huvudräkning 

Alltså många vinster med att spela spel! Låt gärna ert barn instruera er och kör en omgång tillsammans ute på en filt i det härliga vädret i helgen!

Härliga fredag!

Idag var det varmt så eftermiddagen spenderades utomhus i våra Stjärngrupper! 11 uppdrag skulle genomföras .Så många fantastiska danser,dikter och sånger. Vi har skrattat massor.


iPad-mycket viktigt att ni inte loggar in på ett privat Apple id där hemma .

Alla appar och inställningar är inte klara än . Så fort de blir klara kommer ni att kunna ligga ut skolans Apple id och logga in på ett privat Apple id hemma. 

GOTD måndag 29/8- En gång aldrig mer

English-time

Full aktivitet i klassrummet när vi startar lektionen med en warm-up. I can see........

torsdag 25 augusti 2016

Fotografering- Tisdagen den 30 augusti 10,40


Bildresultat för glada barn Tisdagen den 30/ 8 är det fotografering 10,40 för klassen.

Bakom masken

Vi gör gissar vad boken kommer att handla om genom att titta på framsidan och läsa rubriken .Vi gör förutsägelse-en av flera lässtrategier som en duktig läsare använder sig av och som vi ska träna.
Till nästa torsdag ska ni läsa kapitel 1, Cykelolyckan hemma. Vi kommer att arbeta med texten i skolan när ni kommer tillbaka, så det är bra om du läsetr texten flera gånger.
Sen läser vi bokens baksida. Hm vi fick inte veta så mycket om innehållet. Vi läser!