eslöv

eslöv

söndag 30 september 2018

Internationella barndagen -1 oktober




Idag är det internationella barndagen och det uppmärksammar vi. Vi tittar på FN:s barnkonvention och väljer ut vilka fyra rättigheter som varje elev tycker är viktigast. Svårt, vissa är så självklara för oss i Sverige !









fredag 28 september 2018

Statistisk undersökning

En härlig röra blir det först när 20 st ska göra egna statistiska undersökningar. Vi börjar med att göra frekvenstabeller och sammanställa resultatet. Det resultatet använder vi sedan att göra diagram av, stapeldiagram och cirkeldiagram är vanligast. Tillslut tittar vi på typvärdet, vilket som är vanligast. Som avslutning analyserar vi diagrammen och skriver tre faktameningar utifrån dem.













Vecka 40


Vecka 40
Nästa måndag, 8/10 är ni hjärtligt välkomna på föräldramöte. Vi träffas i klassrummet 18,00-19,00.Vi kommer att prata om:
¤betyg/bedömning
¤Utvecklingssamtal/Korridorsrace
¤Fysisk aktivitet för hälsa och inlärning
¤Klasskassa/klassresa
 Den här veckan kommer alla elever få chansen att lämna in förslag på var de skulle vilja åka på klassresa. Detta sker i demokratisk anda, så alla får skriva anonymt på lappar. Dessa läggs sedan ner i en låda. I slutet av veckan kommer vi tillsammans att titta på lapparna och sammanställa resultatet inför föräldramötet.
I veckan kommer vi också att göra DLS-prov i svenska. Dessa prov har vi gjort i åk fyra och fem och det är utmärkt att jämföra er utveckling när det gäller  ordförståelse, läshastighet , rättstavning och läsförståelse. Proven kommer att ligga utspridda i veckan, vid fem olika tillfälle. Detta är inget som ni ska förbereda er inför, mer än att kanske läsa några extra sidor hemma i er skönlitterära bok.
Grupp B kommer att ha hemkunskap på tisdag precis som vanligt. Grupp A har först musik på morgonen och jobbar sedan med Raggarömatte tillsammans med Maja. Ni har läxa till idag kapitel 4, uppgift 1-2.


Hemkunskap:Noah             Oscar                      Anicia
Jonathan        Julian             Elin
Wilma            Danielle         Sabit
Kalle              Samuel
 


På torsdag är det kretsmästerskap i friidrott på Ekevalla. Det är några elever från vår klass som kommer att representera  vår klass och hela årskurs 6. Harald , Sabit, Amanda S Axel K, Wilma och. Melvin. Ni kommer att få pastasallad att ta med er. Viktigt att ta med en egen burk och bestick.
Separat information kommer till dessa elever. 

Franskgruppen kommer även att ha prov på torsdag. Se separat inlägg med info från Henrik.
Kerstin är ledig i två veckor nu. Frida kommer att ha bilden tillsammans med er då. Tyvärr är Hanna långtidssjukskriven och vi vet inte när hon kommer tillbaka. Frida har fått hennes tjänst tillsvidare. Det betyder att Frida kommer att jobba som mentor i 6a. Det är vi naturligtvis jätteglada för, den bästa lösningen på en tråkig situation.
måndag
GOTD
Du ska redovisa dagens GOTD hemma
tisdag
Raggarö grupp A-kapitel 4 uppgift 1-2
Hemkunskap grupp B
Musik grupp A
onsdag
torsdag
Franskprov
Kretsmästerskap i friidrott för vissa elever.
fredag
 lyssna på kap 7  i din Magicbok. Du ska läsa och översätta texten hemma. Därefter ska du spela in dig själv när du läser och lämna in på Classroom.
Du har också 18 glosor i läxa.
Idrott

torsdag 27 september 2018

Avslutande prov i samhällskunskap

Igår hade vi ett avslutande prov i samhällskunskap . Jag använde skolverkets bedömningsstöd vilket gör att jag inte kan skicka hem eller fotografera proven. Det är nämligen prov som kan komma att användas som nationella prov. Eleverna i 6 c presenterade fantastiskt, max var 38 och medel 34! Wow alltså så mycket ni kan om demokrati, val, EU, regering och riksdag. Ni fick också analysera olika demokratiska beslut och väga för och nackdelar.Många förmågor användes! 
Nu blir det arbetsområde religion.

Föräldramöte 8 oktober 18.00-19.00

Måndagen den 8 oktober 18.00-19.00 träffas vi i klassrummet för att ha föräldramöte. Vi kommer att prata om:

  • Betyg och bedömning
  • Utvecklingssamtal-korridorsrace
  • Fysisk aktivitet för hälsa och inlärning
  • Klasskassan /klassresa

                                         Varmt välkomna!

Franska vecka 39

Franska 27/9

Nu har det gått två veckor sedan jag träffade eleverna på grund av studiedagen förra veckan. När man börjar lära sig ett nytt språk vill man gärna ha möjlighet att öva mycket på det tillsammans i klassen, inte minst för uttalets skull. Tyvärr (tycker jag) så har vi bara franska en gång i veckan och då är det extra känsligt när ett lektionstillfälle faller bort.

Vi (eller kanske mest jag) har nu bestämt att nästa torsdag ska vi ha vårt första fransktest. Det kommer att handla om kapitel 1-3 i boken och de viktigaste sakerna att ta med sig därifrån är att:
  • kunna räkna 0-20
  • kunna hälsa
  • kunna fråga vad någon heter och svara
  • kunna fråga hur gammal någon är och svara
  • kunna fråga hur någon mår och svara
  • kunna fråga var någon bor och svara

Allt som eleverna behöver kunna finns som sagt i bokens kapitel 1-3 och jag har också samlat alla glosor i en quizlet: https://quizlet.com/320611803/franskprov-kapitel-1-3-ar6-flash-cards/

Det finns hela 65 glosor att lära sig, men vi har jobbat hårt med dem i en månads tid nu så eleverna är välbekanta med merparten. Jag vet att de förstår de flesta orden och kan uttala dem, men nästa torsdag kommer de i första hand att testas på stavningen så det kan vara värt att fokusera lite på det.

Vi repeterade i princip hela lektionen idag. Eleverna har fått räkna tillsammans och de har fått gå runt och ställa frågor till varandra. Vi repeterade också några glosor med ett verktyg som heter Quizizz. Det påminner om Kahoot, men eleverna jobbar i sitt eget tempo och för mig som lärare blir det tydligt vad eleverna kan och vad vi behöver jobba mer med. Vill ni testa det så finns det som länk i elevernas Classroom.

Så jag hoppas att det finns tid i allas kalendrar för att plugga lite franska fram till nästa torsdag så alla kan få känna att man får en bra start med franskan. Det finns liksom inte så mycket tid att jobba med när vi bara träffas en gång i veckan. Det är ju som bekant första gången som elever i årskurs 6 får betyg i språkval och jag hoppas alla elever också känner att de vill göra bra ifrån sig.

Jag ser med spänning fram emot nästa torsdags franskaprov!! :)

Aktiva raster







onsdag 26 september 2018

Statistik

Idag startade vi upp statistikområden med att göra en gemensam undersökning om skostorlekar i klassen. Vi samlade in data genom att fråga 20 st i klassen och sammanställde datan i en frekvenstabell. Utifrån frekvenstabellen gjorde vi ett stapeldiagram. Vi räknade också ut typvärdet, medianen och medelvärdet. Nästa gång ska ni på egen hand få göra en egen undersökning på precis samma sätt.











tisdag 25 september 2018

Saga- vi kollar läsförståelsen

Förra tisdagen fock ni läsa en instruktion. Idag kollar vi hur väl ni förstår en saga.Bra träning, att läsa olika sorters texter.





Hemkunskap-mackor


En stor del av 3:e Hkk lektion gick åt att diskutera livsmedelshygien. Vi pratade om allt från varför man ska man tvätta händerna, bäst före datum,varför man inte ska förvara öppnade konservburkar i kylskåpet eller smaka på rå köttfärs. Vi kom även in på frukost och blodsockernivåer. När det gällde livsmedel var det dags att bekanta sig med mjölk och ost ur näringssynpunkt,ekonomi- och miljöaspekter. Efter inspirerande bilder på hur man kan ”leka” med mat (och mycket skratt ) blev det dags för er att garnera era mackor. Nu var utseendet viktigt!








Raggarö

Idag var det grupp B tur att ha mattesnack kring raggaröläxan. I den här läxan handlade det om att se upprepande mönster för att kunna räkna ut antal pärlor. De mest spännande samtalen är när ni har svarat olika, då diskuterar ni, gräver ni ännu djupare, räknar om och ibland vill ni ha mitt råd. 
Innan vi går igenom ett nytt kapitel och läxan har ni möjlighet att välja mellan olika matteuppgifter, en del av er fortsätter med Raggaröuppgifter, några med problemlösning eller veckomatte om man hellre vill öva på olika moment och några räknar i kapp i matteboken.
















måndag 24 september 2018

Skolinspektionen- Ni har även fått hem denna info i pappersform

Vårdnadshavare Grundskola åk 1-9, Norrevångsskolan F-6
Din kod: ZBNLDK
Till vårdnadshavare med barn i grundskola Svara på Skolenkäten
Nu är det dags för Skolinspektionens skolenkät. Enkätresultatet utgör ett viktigt underlag för myndighetens arbete med att granska skolor. Resultatet används även i Skolverkets ”Välja Skola”.
Vårdnadshavare till barn i grundskola har möjlighet att delge synpunkter om skolan via Skolenkäten. Enkäten tar cirka 5–10 minuter att genomföra och den besvaras via webben. Enkäten ska besvaras en gång per barn. Har du flera barn i grundskola på den aktuella skolan besvaras enkäten en gång för vart och ett av barnen. Enkätsvaren kommer inte att behandlas av skolan, utan av Skolinspektionen. Resultaten presenteras i sammanställd form och kommer inte att lämnas ut på ett sådant sätt att enskilda personer kan identifieras.
Skolenkäten besvaras även av elever i årskurs 5 och 9. Eleverna kommer att svara på enkäten under skoltid. Om du har ett barn i årskurs 5 och inte vill att ditt barn ska svara på enkäten bör du meddela detta till skolan.
Så här besvarar du enkäten:
1. Gå in på www.skolinspektionen.se/skolenkaten
2. Välj att besvara enkäten ”Föräldrar/vårdnadshavare med barn i grundskola eller
grundsärskola” och ange koden som står högst upp i hörnet av detta brev.
3. Enkäten kan besvaras från och med den 24 september till och med den 19 oktober 2018.
Frågor om koder och inloggningsuppgifter besvaras av Origo Group på tel. 013-465 61 00 eller skolenkaten@origogroup.com. Övriga frågor besvaras via Skolinspektionens växelnummer 08-586 080 00 eller epost skolenkaten@skolinspektionen.se
Om du har barn som går i grundsärskola behöver du en annan enkätkod. Vänd dig i så fall till skolans rektor. Vårdnadshavare till barn i förskoleklass besvarar en enkät som startar senare under hösten. Inloggningsuppgifter kommer skickas ut senare.
Med vänlig hälsning, Skolinspektionen
)Arabiska( العربية www.skolinspektionen.se/skolenkatenarabiska
English (Engelska)
www.skolinspektionen.se/skolenkatenengelska
Suomi (Finska)
www.skolinspektionen.se/skolenkatenfinska
)Dari( دری www.skolinspektionen.se/skolenkatendari
)Sorani, sydkurdiska( کوردی )سۆرانی( www.skolinspektionen.se/skolenkatensorani
Kurmancî (Nordkurdiska)
www.skolinspektionen.se/skolenkatenkurmanci
Romani chib arljisko (Romani chib, Arli)
www.skolinspektionen.se/skolenkatenromani
Русский (Ryska)
www.skolinspektionen.se/skolenkatenryska
Soomaali (Somaliska)
www.skolinspektionen.se/skolenkatensomaliska
Powered by TCPDF (www.tcpdf.org)

lördag 22 september 2018

Engelska

Varje vecka jobbar vi med engelska på olika sätt. På måndagens lektion går vi igenom veckans text. Vi lyssnar, läser , diskuterar och översätter. Sedan har ni fyra dagar/kvällar på er att öva på texten. Ni övar genom att lyssna på texten, läsa den hemma och att översätta den. Ni får också glosor i läxa. Dessa glosor hör alltid ihop med veckans text och de utökar ert ordförråd i engelska.

När ni har övat ooh texten så att ni känner att ni kan den så spelar ni in er själv när ni läser högt och lämnar in detta till mig. alla dessa inspelningar finns sparade på classroom så att ni förälder kan lyssna på ert barn när ni vill och har tid.
PÅ fredagens lektion i skolan så blir det alltid förhör på både ord och text. Det blir också tydligt om man missar att göra läxan någon vecka, då är det nämligen svårt att skriva om texten. Tänk på att varje fredag är det engelskprov. Ni får inte ett stort prov utan ni får prov varje vecka som jag bedömer. Det finns inga genvägar till att bli duktig på engelska. Vissa har lättare för det men i årskurs sex måste alla plugga för att få resultat. Be om hjälp om du tycker att du har svårt.











fredag 21 september 2018

Matte

I matten finns det regler för vilka tal som ska räknas ut först. I par fick ni diskutera och lösa olika uppgifter med blandade räknesätt och med parentes.





Puh ,vi tar en aktiv paus

Nu har jag fått en massa inspiration som ska göra att ni lär er ännu mer. Vi drar igång med en rivstartat och lägger in aktiva pauser i lektionerna . Detta har visat sig öka koncentrationsförmågan . Så idag fick ni ”göra ert namn ” som en aktiv paus. Ni var alla riktigt taggade !