eslöv

eslöv

fredag 12 oktober 2018

Franskan informerar vecka 41


Franska 11/10

I torsdags var det några som skulle göra sitt franskprov från förra veckan så övriga klassen började med att repetera lite. Vi tränade uttal, gjorde en hörövning och en muntlig övning.

Sedan började vi med kapitel 4 som handlar om saker som finns i ett klassrum. I den texten fanns många nya och svåra ord och vi försökte jobba mycket med uttalet. Om man lär sig tidigt hur olika bokstäver och kombinationer av bokstäver låter så kopplar man förhoppningsvis det nästa gång man ser en likadan kombination. T ex ordet “feutre”, som betyder tuschpenna. Då bör eleverna komma ihåg att /e/ på slutet inte uttalas och kombinationen /eu/ låter som vårt ö-ljud. Dessa regler för hur ord uttalas är bra och viktiga att komma ihåg, för då är chansen större att man kan uttala andra ord som man stöter på.

Om man har svårt för att komma ihåg uttalet så rekommenderar jag varmt att man lyssnar på texterna hemma och försöker säga efter. Alla texter till boken finns i webappen och här är länken till denna veckas text: http://webbapp.liber.se/a-plus/#/4-dans-ma-classe
I webappen finns dessutom en massa trevliga övningar att jobba med.

Man kan också lyssna på uttalet av enskilda ord på Quizlet och där kan man också med fördel träna på sina glosor på flera olika sätt. Här är veckans ord: https://quizlet.com/321582300/a-plus-ar6-kapitel-4-dans-ma-classe-flash-cards/

Nästa vecka kommer vi inte att gå vidare med ett nytt kapitel. Vi kommer i stället att stanna upp och repetera lite. Jag hoppas att eleverna repeterar hemma ibland också för det kan inte betonas nog, hur viktigt det är att repetera ofta för att befästa sina kunskaper.
/Henrik

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar