eslöv

eslöv

fredag 29 mars 2019

Vecka 14


Vecka 14

I matten har denna vecka handlat om hur man omvandlar bråk till procent. Vi har också kommit in på hur man skriver tal i tre olika former, decimalform, bråkform och procentform som t.ex. 0,5= 1/2 = 50%. Det ska vi fortsätta att arbeta med nästa vecka och hur man räknar ut procent av en summa. I läxa har ni just att repetera omvandling från bråk till procent.

I engelska kör vi stenhårt med att öva alla förmågorna. I fredags gjorde vi ett Np som testade hörförståelse. I veckan ska vi träna  Np läsförståelse. Nästa vecka är det prov på riktigt,
Idag får nu också de glosor/ slang som ni behöver kunna till proven nästs vecka. Öva lite varje dag så att som sitter till nästa måndag.

Vi Jobbar vidare med stormaktstiden. Ni  vet nu att makt och ära har drivit många av våra kungar ut i krig. Gustav II  Adolf var inget undantag. Ni har också fått hitta viktiga platser för Sverige på kartan. Att ha kontroll över stora hamnar var avgörande under den här tiden.  I veckan som kommer ska vi prata vidare om de fyra samhällsgrupperna  som fanns i Sverige på den här tiden och hur de delades i ytterligare grupper under den här tiden.


På torsdag kommer åk 6 att ha en gemensam aktivitetsdag mellan kl 8-11,40. Några har valt Trippelboll, andra hemkunskap och ett gäng har valt att jobba i klassrummet med pyssel, programmering och att göra film. Vi äter sedan gemensam lunch precis som vanligt klockan 11,40. 13,00 -14,30 har ni språkval.
PÅ fredag är det no-koll. Ni har fått ett häfte som heter: "Hälsa". Träna hemma.

måndag
tisdag
HKK B
Musik A
onsdag
Slöjd
torsdag
Aktivitetsdag åk 6
fredag
Eng: Läsförståelse +glosor
Ma; Veckans ma-mål
No-prov-hälsa

Glosor till NP -måndag
 Läs texterna om Mother Theresa och Buffalo Bill ,Svara på frågorna.
Träna på glosorna på glosor.eu
Ma:veckans ma-mål finns i läxboken
Idrott






MA

I matten har denna vecka handlat om hur man omvandlar bråk till procent. Vi har också kommit in på hur man skriver tal i tre olika former, decimalform, bråkform och procentform som t.ex. 0,5= 1/2 = 50%. Det ska vi fortsätta att arbeta med nästa vecka och hur man räknar ut procent av en summa. I läxa har ni just att repetera omvandling från bråk till procent.


Idag tränar vi hörförståelse på engelskan med hjälp av ett gammalt nationellt prov. Det känns bra att ha övat på upplägget innan det riktiga proven kommer .Om du vill öva lite till finns det massor med bra övningar på Classroom.

onsdag 27 mars 2019

Bråk


Idag har vi repeterat hur man omvandlar bråk till procent. Allt är 100%, de 100 kan man dela upp i olika stora delar. 1/4 =25%, det vet man om man delar 100 i 4 lika stora delar, då blir det 25.

Historia

Flitens lampa lyser-knäpptyst i klassrummet endast ett litet mummel då och då när ninstämmer av era svar med varandra!

tisdag 26 mars 2019

Algebra



Idag på halvklasstillfället passar vi på att spela spel, Lappalgebra, värdet på tärningarna sätts in i olika uttryck som finns på lapparna. Det bestämmer sedan poängen.

Förklarande text

Idag jobbar vi med en ny texttyp- förklarande text. Dessa texter möter ni i era so-böcker och no-böcker. Vi börjar med att leta orsaksord: därför , därför att,för att,eftersom, på grund av, på så sätt. 
Sedan letar vi tidsord: först , därefter, sedan, när och då.



 

Skriet

TOLKA SKRIET 

 

Eleverna har fått i uppgift att göra en egen tolkning på Edward Munchs tavla ”Skriet”. De ska rita en person som upphäver ett skrik i förgrunden, därefter ska de rita vad som har hänt i bakgrunden. Varför skriket?

 







Vad minna du från förra hi-lektionen?


Idag startar vi hi-lektionen med att ni får fundera och diskutera med en kompis vad vi gjorde förra lektionen.

Vi fortsätter lektionen med att titta på en kort film om Gustav 2 Adolf.




ledighet -klassresa

Nu har jag lagt in ledighet på Skola 24 för alla elever den 4 juni. Ni behöver alltså bara anmäla den 5 juni .

söndag 24 mars 2019

vecka 13


Vecka 13

På förra veckans veckokoll så fick ni svara på lite frågor om hur ni tränar på era läxor hemma, vilka metoder ni använder. Det är många av er som har fått in bra rutiner. Ni fick också fundera lite framåt, mot högstadiet och ur läxorna kan tänkas vara där. De allra flesta av er tänker att det kommer bli mycket mer läxor och mycket mer att läsa in själv hemma. Att ni kommer få många sidor text att öva på för att sedan kunna svara på frågor i skolan dagen efter. Ni är också väldigt överens om att ansvaret kommer att ligga på er mer- inte så mycket att lärare påminner vad som ska med hem. Det är 11 veckor kvar i åk 6, om du inte har fungerande rutiner för dina läxor så är det läge att börja på in det.

På tisdag är Diana ledig, så det blir ingen hemkunskap för grupp A. Ni kommer till klassrummet klockan 8,00

Vi har dragit igång vårt historiearbete nu. Det är intressant att grotta ner sig i Sveriges historia och få en förklaring till varför saker och ting funkar som det gör i Sverige idag. Vi kom tex fram till att arvkungariket började när Gustav Vasa var regent och det finns kvar i Sverige än idag. När vår prinsessa föddes 1977, så ändrades dock successionsordningen, på vilket sätt?


I veckan ska vi starta ett nytt kapitel i The house och the Magic door-kapitel 5. Om du inte är klar med kapitel 4, är det läxa till torsdag.

Till fredag har du två läsförsåelsetexter med tillhörande frågor i läxa. Den här veckan handlar texterna om Jackie Kennedy och Charlie Chaplin. Till dessa texter finns det också glosor inlagda på glosor.eu.



Vecka 13

måndag
GOTD
"En ö-nation i oceaninen"
Du ska redovisa dagens GOTD hemma
tisdag
Ingen Hemkunskap grupp A
Musik grupp B
onsdag
Slöjd
Elevråd 12,00
torsdag
The house/The magic door
Språkläxa
Om du inte är klar med text och bild till kapitel 4 är det din läxa
Respektive språk har sina läxor på classroom.
Idrott
språkval 13.00-14,30
fredag
 Engelska: 2 texter Läsförståelse
Glosor
Du har två texter i läxa att läsa hemma: Neil Armstrong och Nkosi Johnson.Du ska också svara på frågorna till texterna. Till de bägge texterna finns det även glosor som är inlagda på glosor.eu. Dessa har du också i läxa.
Idrott
Sista dag att lämna in majblommelapp






fredag 22 mars 2019

Matte vecka 13

På matten den här veckan har vi startat ett nytt område, bråk och procent. Som start har vi repeterat delar som vi tidigare arbetat med som att förlänga och förkorta bråk, det är begreppen för när man omvandlar ett bråk till ett annat likvärdigt. T.ex. 1/3 är lika med 2/6, då har vi förlängt bråket genom att multiplicera täljare och nämnare med 2. Du har också tränat på att förkorta bråk genom att dividera täljare och nämnare med samma tal, som 12/20 är lika med 3/5, vilken siffra är bråket dividerar med? 
Vi har också repeterat hur man gör när man adderar och subtraherar bråk. För att kunna göra det måste man kunna förlänga och förkorta bråk så att de får samma nämnare innan man adderar och subtraherar täljarna. 
I läxa till fredag v 13 kommer ni att repetera detta ytterligare för att bli riktigt säkra.






torsdag 21 mars 2019

Hemkunskap

Denna vecka har den sista gruppen fått anta utmaningen och koka ett ägg så att det går att dela och kan läggas på tex en sallad. Detta lyckades de flesta av er väldigt bra med. På torsdagen fick en grupp testa att göra äppelkaka med vaniljsås. Vaniljsås var en bra repetition från förra terminen och denna gång lyckades ni alla att få till en god sås av varierande tjocklek. Alla elever har nu även visat sina kunskaper gällande konsumentekonomi och vi har påbörjat diskussioner kring skillnaden mellan reklam och konsumentinformation. Till nästa gång repeterar ni detta genom att läsa sidor i boken. Det finns även en länk på google classroom där en hkklärare pratar om detta ämne. Bilderna i det klippet känner ni säkert igen.



We listen to English and answer Questions





onsdag 20 mars 2019

Historia

Igår startade vi igång arbetet om stormaktstiden.Sara pratade massor! Idag ska ni få jobba mer enskilt/ i par.Vi börjar med att alla får tänka till-vad pratade vi om på gårdagens lektion?


















Sedan jobbade vi vidare med läxan . Ni har läst och plockat ut stödord hemma , i skolan fick ni skriva ner era stödord .




Allra sist jobbade ni med olika frågor på texten.

fredag 15 mars 2019

Vecka 12



måndag
 Gotd-Världsberömd elev

tisdag
Engelska: Present tense

Gör uppgifterna på s.7-8 i häftet "English step 1"Hemkunskap grupp b
Musik grupp a
onsdag
Historia: Läs stencilen "Vem bestämde i Sverige?" Stryk under de fakta som du tycker är viktiga på din stencil.
Slöjd
torsdag
Språkvalsläxa
Titta på Classroom vad just du har i läxa i ditt språk
Idrott
Språkval-13.00-14.30
Rocka sockorna 
fredag
 Engelska: läsförståelse och glosor
Läs och svara på frågorna till texterna om Jack The Ripper och Walt Disney
Träna på glosorna på glosor.eu
Idrott

 Vecka 12
I veckan avslutade vi arbetet med religion. Ni fick göra en koll på era kunskaper. Ni kommer att få tillbaka kollen i veckan.
Vi lämnar religion och kommer att gå över till historia. Vi kommer att fortsätta där vi slutade och nästa spännande period i Sveriges historia är 1600-talet , då Sverige var ett stort Östersjörike.Till på onsdag har ni i läxa att läsa två sidor ur vår hi-bok. Ni ska stryka under den fakta som ni tycker är viktig på sidorna.
I engelska fortsätter vi att jobba med att skriva texter och hörövningar. Ni har två nya texter att läsa och svara på frågor till fredag. Ni har också en engelskläxa till tisdag. S. 7-8 i häftet "English step 1"


Vi håller på att planera vår gemensamma aktivitetsdag den 4 april Då kommer alla elever i åk 6 att ha en gemensam aktivitetsdag. Ni har fått tre val: Trippelboll, hemkunskap eller annan aktivitet i klassrummet. Som det ser ut nu har 37 elever valt Trippelboll, 14 elever arbete i klassrummet och 13 elever hemkunskap. En perfekt fördelning. Mer info kommer när det närmar sig.

På torsdag är det internationella Rocka Sockornadagen. En dag då allas olikheter hyllas. Det gör man genom att ha två omaka strumpor.

Skriet

 

SKRIET

 

Eleverna har nu gjort klart sina analyser av konstverket ”Skriet”. De har tolkat bilden och försökt förstå vad bilden ger uttryck för. Dagens lektion inleddes med att eleverna på egen hand fick ta reda på tre fakta om konstverket. De skulle utgå ifrån de frågor de hade kring konstverket i sin sökning t.ex. Vad har konstnären använt för färg? Varför skriker personen? Vad har hänt? Vem är konstnären? På bara en liten stund hade klassen tillsammans samlat mycket information.

 

Därefter fick de en utmaning utav mig. Utifrån en målarbild av ”Skriet” ska nu eleverna på egen hand välja färg och metod för att komma så nära originalbilden som möjligt. Blanda, sudda, skugga, förstärka, nyansera m.m. Utmaningen antogs och påbörjades! 

 

Frida Andersson













torsdag 14 mars 2019

Öppet hus torsdagen den 25/4

ÖPPET HUS PÅ NORREVÅNGSSKOLAN F-6

Torsdagen den 25/4 är det öppet hus på skolan mellan 13.00-16.00. Läsåret 18/19 har varit ett SPÅRKÅR år för oss på skolan. Vi har arbetat aktivt mot språkmål och satt språket i fokus i alla skolämnen.

Ni är välkomna att kika in på någon av arbetspassen nedan. Ni som föräldrar väljer när det passar er att komma. När ni känner er nöjda tar ni ert barn och går hem. Det är alltså tillåtet att lämna skolan med sin vårdnadshavare före kl. 16.00. När man går hem med sin förälder måste man säga till en lärare.

13.00-14.30 Språkval på högstadiet
14.40 bjuds elever i årskurs 6 på mellanmål utomhus.
15.00-16.00 Aktiviteter i respektive klassrum och i slöjdsalen

13.00-16.00 Torgverksamhet utanför rektorsexpeditionen (Kurator, skolsköterska, utbyggnad, Gasverket, familjeteamet och elevrådet finns representerade)

Om man har ett syskon i en annan årskurs kan man följa med sin förälder att kika in även där.

Tisdagen den 30/4 kommer eleverna att sluta kl. 11.00 som kompensations för Öppet hus.

tisdag 12 mars 2019

Vi redovisar religion

Idag redovisar ni era religionsarbete i expertgrupper. Det innebär att alla medlemmar som har arbetat med tex. Isalm redovisar denna religion för sin egen expertgrupp. Alla måste vara inlästa på gruppens presentation. Ett bra sätt att få alla delaktiga , det är viktigt att alla gruppmedlemmar känner att de bidrar. De övriga medlemmarna i expertgruppen lyssnar på redovisningen och fyller samtidigt i ett responsformulär. Har den redovisande gruppen lyckats få med allt viktig? vad är bra, vad kan utvecklas? Många fin och genomarbetade redovisningar var igång idag.