eslöv

eslöv

torsdag 31 augusti 2017

Ni redovisar er engläxa

Idag har vi vårt första läxförhör på engelskan. Ni får visa att ni nu kan 15 nya ord på engelska.Vi har också jobbat med texten som handlar om fyra olika barn från fyra engelsktalande länder . Vi har tränat i skolan och ni har läst och översatt texten hemma till idag.Det är viktigt att läsa texten och översätta hemma. Du kan alltid lyssna på texten på Magic om du är osäker på uttalet.

onsdag 30 augusti 2017

Jorden

Hur har vi kunnat ta den bilden?
Vad betyder de olika färgerna på jordklotet?
Hur stor del av jordens yta är vatten?
Vd behöver vi för att kunna leva ?
Hur gick det till när jorden skapades?
Vad heter en person som åker ut i rymden? 
Idag fick vi svar på många frågor! We Love geografi !
Nu ska vi träna in 12 nya ord/begrepp som vi måste kunna under vårt arbete i geografi.

måndag 28 augusti 2017

Skapa berättelser

Idag skapar vi karaktärer! Ni tränar på att bygga upp en karaktär till er berättelse.
Därefter tränar vi på att planera vårt skrivande. Ni får ett ett hinderschema med hinder och lösning . Ert jobb blir att skapa en berättelse utifrån de förutsättningar ni får av mig.

söndag 27 augusti 2017

Vandring måndagen den 4/9


På måndag den 4/9 ska vi , tillsammans med alla de andra åk 5 eleverna på Norrevång, ut och vandra. Det är Sparbanken Skåne som sponsrar "en dag på Skåneleden".  Detta brukar vara en fin dag som uppskattas av både elever och lärare.



Vi ses i klassrummet 8.00 som vanligt. När delar vi ut dagens matsäck, pastasallad. Ta med en egen tom matlåda och bestick samt vattenflaska för hela dagen. Du får också ha med egen fika om man vill, ej godis, kakor eller chips. Max 50 cl sötad dryck. 


Glöm inte: Varma oömma kläder, bra skor, regnkläder, myggmedel, skräppåse, extra strumpor samt eventuell medicin. Detta bär man lämpligast i en ryggsäck. Tänk på att heltäckande klädsel skyddar mot mygg.

Bussen avgår från skolan 8.45. om du är åksjuk behöver jag veta det innan vi åker så att jag kan planera platser i bussen. Ta då med en lapp från mamma och pappa i god tid.


När vi kommer fram kommer en  naturvägledare att möta oss och guida oss på vandringen. Vi kommer att dela åk 5 i hälften och  kommer att vandra leden från båda håll och mötas på mitten vid lunch.
Torrtoalett finns vid lunchplatsen.


Denna dag blir lite längre än vanligt. Vi  beräknas vara tillbaka i skolan 15.40. Skolskjuts går ej.


 

fredag 25 augusti 2017

Vecka 35


Vecka 35

Första veckan är gjord och det är en klass som varit pigga ,glada och arbetssugna som jag skickar hem på helg. Det känna att ni alla är årskurs fem elever nu med allt vad det innebär.

Vi har jobbat på i Skogens hemlighet och nu är det flera av er som har fått läxa at

I veckan startade vi upp geografiarbetet. Vi kommer att arbeta mycket med att jämföra olika lände och platser. Detta är något som ni därhemma hemskt gärna får hjälpa till med. Prata gärna om vilka likheter och skillnader det kan finnas mellan två länder när det gäller klimat, ekonomi , naturresurser, natur, befolkning osv. Tex skillnaden om man bor i Eslöv-Sverige med Kapstaden i Sydafrika. Finns det några likheter? En följdfråga kan vara varför det är skillnader. Då utmanar ni ert barn ytterligare.  Har ni varit på semester i ett annat land kan det vara ypperligt att börja med det landet.

Vi kommer också att träna på Sveriges namngeografi. Har ni en stund över så tycker jag att ni ska träna på http://online.seterra.com/sv  Börja med landskapen . Därefter kan du träna städer, åar och hav. Korta stunder varje dag är det allra bästa för att plugga in detta.

GOTD kommer vi att ha måndagar, tisdagar och fredagar. Det betyder att läxan hemma är att gissa på ledtråden till dessa dagar och att sedan redovisa läxan hemma för en vuxen.

På torsdag kommer skolans bibliotekarie ,Therese, till klassen för att tipsa oss om bra skönlitteräraböcker. Detta kommer vi att göra i skolan men det kommer även att bli läxa att läsa hemma.Vi kommer att läsa olika böcker i klassen men de kommer alla att handla om mysterier. Detta kommer vi sedan att arbeta vidare med i skrivandet när vi är klara med Skogens hemlighet.

 

På fredag är det Disco-dags. Vi kommer att lägga tid i veckan på att fixa det sista. Det är så kul tycker vi att ordna disco! Jonas (Melvins pappa) har varit snäll och skrivit ut flera hundra inbjudningar som vi delat ut till alla elever på skolan. Vi hoppas också att våra lappar kommit upp på andra skolor genom vänner i handbolls –och fotbollslagen.

Alla träffas i matsalen 17,00. Om det är så att man inte kan så skicka gärna ett sms till Sara så att vi vet om någon inte ska dyka upp.

måndag
GOTD
Du ska redovisa dagens GOTD hemma
Idrott
tisdag
Du ska redovisa dagens GOTD hemma
Idrott
onsdag
torsdag
Skogens hemlighet för en del elever-se individuell lappet
Matte-veckans matte planerIng ska vara klar. Se planering i boken så heter man-läxa
fredag
 Eng:kap 1, text och glosor
 lyssna på kap 1 i din magicbok.
Träna också på glosorna på glosor.eu eller på Studentlitteratur.se. Du har 15 ord i läxa. Du väljer om du ska kunna skriva orden från svenska till engelska eller om du ska kunna läsa ordet på svenska och sedan hitta det engelska ordet.
 
 
Discodags- Vi träffas i matsalen klockan 17,00

 -

 

 

 

Engelska inloggningar

Nu är engelskan igång och alla har fått sina nya Magicböcker och sina inloggningar till webbdelen. Längst fyra i Magicboken har alla elever skrivit sitt användarnamn och lösenord. De har idag även fått hem en lapp till er föräldrar med inloggningsuppgifter. Denna lapp kan ni spara på ett bra ställe om ert barn skulle glömma inlogg.

För att komma till Magic så:
1.starta en webbläsare (funkar alltså både på iPad och dator)
2.skriv in :www.studentlitteratur.se/mina sidor
3.logga in och klicka därefter på bokenMagic 5

Här finns alla kapitel digitalt så har du glömt din Magic bok i skolan går det bra att öva läxan här. Här kan du också lyssna på texten och öva på att läsa efter. Du kan också öva på veckans 15 glosor här.
 
Glosorna finns även på www.glosor.se
Av namn:fyrornanorre lösenord :fyrornanorre

Detta läsår kommer alla elever att börja träna på 15 glosor hemma. Man väljer själv om man vill öva på att skriva glosorna från svenska till engelska eller om man endast tränar på att öva på vad glosorna heter på engelska. Då får man ordet på svenska och därefter får man fyra alternativ på engelska ord att välja mellan. Målet är naturligtvis att alla ska träna på att skriva orden så småningom.
 
Varje vecka har eleverna också kapitlets text i läxa. Texten ska läsas flera gånger på engelska hemma. Ni ska också kunna översätta texten till svenska . Allt detta tränar vi tillsammans i skolan på måndagen och sedan är läxan att repetera hemma till fredagen . Lyssna gärna på kapitlet innan ni läser.

Om det dyker upp frågor hemma så vill jag att ni hör av er direkt så vi kan lösa det. 

Sara.bjorck@eslov.se

torsdag 24 augusti 2017

Dagens matte

https://youtu.be/knn8nICpkG8

Efter att ha bekantat oss med några historiska räknesätt, som det egyptiska och romerska, har vi idag tittat på vårt positionssystem. Vi passar på att värma upp genom att spela spel och träna på hundratal, tiotal och ental innan vi ger oss på de större talsorterna!

onsdag 23 augusti 2017

Uppdelning ansvar till discot

Hej alla 5-c föräldrar. Här kommer min och Marias uppdelning av uppgifter innan och under klassens disco. 

  • Discot är mellan 18-20 så om vi föräldrar ses vid 17och ställer rätt alla bord och stolar och fixar kiosken och städar av golven som brukar vara väldigt smutsiga med gammal mat under borden ) sen städar vi föräldrar undan allt efteråt så det blir väl till 21:00- 21:30 ca så jag ber vaktmästaren sätta på larmet vid 22:00 för då är vi ute ur byggnaden. 

  • Jag (Kalles  mamma) hämtar nycklar, har ansvar  att öppna lokalen och låsa när vi går. Jag har beställt lysband vi kan sälja för 10:-/st.

  • Jimmy ( Noas pappa) fixar högtalare, förstärkare mm och ordnar musiken under kvällen. ( han jobbar på skolan så han har tillgång till skolans utrustning med) ( kan ej, Sara pratar med Ingemar)

  • Ewa ( sebastians   mamma) inhandlar godis,chips, läsk.. mm. Klassen ordnar prislista och lappar med priserna på som vi kan lägga vid  godis lådorna så när Eva vet vad som ska säljas kan hon höra av sig till Sara om detta. 

  • Jonas, Anna, Therése och Fredrik (Melvins och Daniells föräldrar): Poppa popcorn och lägga i små påsar som vi säljer för 10:-/st. Hjälper Eva med att sätta upp Kioskerna och hjälper sen till med försäljningen under kvällen.

  • Elin ( Petreas  mamma) kokar kaffe och bakar kakor som vi föräldrar och disco besökarnas föräldrar kan köpa för en billig peng som går till klass kassan. Om någon annan gärna vill baka så hör av er till Elin (elinsigu@gmail.com)

  • Sandra och Jesper (Wilmas föräldrar) Hjälper till med föräldralistorna vid ingången.

  • Martina, Anneli, Lina (Julians, Amandas och Anicias mammor) Hjälper till med lekar/lotteri, mest att finnas som stöd för dem som är ansvariga för detta.

  • Camilla, Pontus och Magnus (Samuels och Oscars föräldrar): Fixar låda eller säck till pantburkar så vi slipper sortera soppor och pant (ungarna fixar skyltar till detta), och får ansvar att vakta in/utgången under kvällen efter att discot har börjat.


  • Saker som behövs: Kassa skrin eller något liknande för pengarna, både vid entrén och i kiosken(erna). Kvast/kvastar och skyffel/skyfflar eftersom vi inte har tillgång till skolans städ material. 



• Sara har gjort lista på vilka ansvarsområde eleverna i klass 5c har. T.ex. kiosken, inträdet, lekledare osv. och denna finns få klassens blogg.

Är bra om så många föräldrar som möjligt är med.. skulle någon inte kunna hela kvällen är det ok bara vi vet hur många ungefär som kommer och hjäper till. Brukar gå smidigt att förbereda och plocka undan bara man  hjälps åt. VI har bara satt specifika uppgifter på dem föräldrar som hade hört av sig men de andra hjälper såklart till med det som behövs.

Det är eleverna som håller i discot/försäljning, vi föräldrar finns där mest som stöd, t.ex. i kiosken och vid ingången.

När discot börjar är det bra att en förälder står och räknar alla barnen, t.ex. så  vi vet hur många som är på discot. viktigt om något skulle hända. 

Även viktigt att när alla disco-prinsessor/ prinsar kommit så låser vi ytter dörrarna så ingen springer ut. Därför måste det alltid finnas någon  vuxen vid ingången som vakt.


Hoppas vi alla ses nästa fredag, hälsningar, Elin och Maria.  

tisdag 22 augusti 2017

Geografi-Jordens resurser

Vårt arbete i geografi är igång ! Idag har vi piffat böcker och gjort en liten koll på vad vi redan kan. Vi har också tittat på planeringen av arbetsområdet. Vad ska vi kunna mör arbetet är klart? 

Idrotten informerar

Info från idrotten.

Eslöv 20170822

 

 

Äntligen är vi igång med det nya läsåret.

Vi inleder med att vara utomhus på idrottslektionerna fram till vecka 37. Ute är vi oavsett väderlek.

Från och med vecka 38 kommer vi att vara inomhus, Eslövshallen, om ingen annan information ges.

Oavsett om vi är ute eller inne krävs att alla elever har med sig idrottskläder och skor. Självklart även en handduk då alla elever ska duscha efter varje lektion.

Om ditt/erat barn, av någon anledning, inte kan delta på en idrottslektion så vill jag att ni skriver en lapp som ert/ditt barn har med sig och visar mig innan lektionen. På lappen vill jag ha:

• aktuellt datum,
• orsak, 
• vårdnadshavarens underskrift samt 
• ett telefonnummer om jag undrar något.

 

Är det något som du undrar över eller något som jag behöver veta om ditt/erat barn, maila mig gärnaAnna.Olsson-Nilsson@eslov.se

Du är alltid välkommen att besöka oss på idrotten!

Hälsningar                              Anna Olsson-Nilsson     Idrottslärare.

Ingen eng-läxa vecka 34

Vi har lagt mycket tid på förväntningar och förmågor så vi har inte hunnit dela ut nya Magic böcker och koder till studentlitteratur . Det innebär att det inte blir text och glosor i läxa den här veckan.Nästa vecka blir det kapitel 1.

Matematik

Idag har vi startat upp matematiken som de första veckorna kommer att handla om tal och räkning med att titta på historiska talsystem. Vi har lärt oss om det i egyptiska talsystemet och ritat egna tal som vi nästa gång ska byta med våra kompisar.

Planering av disco


Planering av 5c disco fredagen den 1 september. Vi träffas 17,00 för att flytta bord och ställa i ordning kioskerna. Ju fler vuxna desto bättre så klart. Likadant klockan 20,00 när discot är slut. Städar vi tillsammans så går det fort.

17,00-20,30

Kommer inte:

Noah bestämmer med Jimmy angående ljud och ljus.
Inträde 4 personer: sitter i kassan

Samuel och Elin

Stämpla:Petrea och Isak

Kassaskrin :Julian, Elin, Cassandra, Sara


Kiosk 1: Här byter vi varje halvtimme:

 och  18:00 – 18:30 Heam,Kalle

 och  18:30 – 19:00 Sabit,Cassandra

  och  19:00 – 19:30 Oscar,Harald

 och  19:30 – 20:00 Julian, Danielle

 

Skyltar: Inträde, priser på godis och läsk, lotteri, tomburksskylt, toalettskylt

Föräldrarlistor: Amanda, Wilma, Jonathan, Axel

Stämpel: Cassandra, Elin och Danielle tar med

2 kiosk: och  18:00 – 18:30 Melvin, Mazen

och  18:30 – 19:00 Noah, Sebastian

 och 19:00 – 19:30 Fatima, Anicia

 och  19:30 – 20:00

DJ 18:00 – 20:00: Noah,Mazen,Cassandra och Jonathan

Städning: alla

Dansstop: Melvin pratar, Julian,Sabit, Kalle,Harald

Limbo:Cassandra, 2 håller i Elin och Petrea

Ansvariga för pant: Wilma, Danielle, Mazen,Jonathan,Amanda, Anicia, Kalle, Melvin, Oscar

 

Lotteri under kvällen sköts av:Fatima, Wilma, Isak, Noah, Heam, Oscar,Anicia, Kalle , Danielle

 Träffa Jimmy, sätta fram ljud och ljus.Cassandra, Jonathan, Mazen, Noah Spotify, Ipad:

 

Inköp till disco, detta är klassens önskemål:

Klubbor

Dricka (läsk, saft?, festis?

Chips/ostbågar små påsar (detta brukar vi sälja massor av)

Pingvinstång

Små påsar med Djungelvrål,Fruxo, Zoo, Ferraribilar

Kexchoklad

Chokladbollar

Popcorn

Bananaskids

Hemmabakade kakor?

Sockervadd

Plastmuggar till vatten

ljusband

När ni handlat in och bestämt priser så gör vi gärna en snygg prislista

 

 

måndag 21 augusti 2017

Förväntningar på mig själv i ämnet engelska

Läsårets engelska har dragit igång och dagens arbetspass handlade om förväntningar . Först pratade vi om vilka förväntningar vi har på varandra . Sen jobbade alla individuellt men vilka förväntningar ni har på er själva i ämnet engelska. Vi tittade på den pedagogiska planeringen och sedan valde ni vilka förmågor ni vill utveckla . Ni fick också beskriva era stark sidor och vad ni behöver utveckla! Bra jobbat, reflektion är inte lätt men väldigt väldigt nyttigt! Imorgon tittar vi i våra nya Magic böcker .

fredag 18 augusti 2017

vecka 34


Vecka 34

Första skoldagen jobbade vi med att göra en personlig presentation av oss själva. Alla skrev manus och ritade. Därefter gjorde ni presentationsfilmer om er själva i appen I movie. Ni klippte och redigerade. Visa gärna filmen för de där hemma. På måndag är det filmvisning i klassen.

 I fredags hade vi en  fartfylld dag tillsammans med åk 4 och 6 där vi alla fick lära oss nya lekar som vi kan leka på rasterna.

Nu har vi första hela veckan framför oss och vi kör igång direkt med ma,eng,svenska,bild, geografi, GOTD, no och alla övningsämne.

Måndag  morgon 8,00 är det idrott. Ett tips är att komma idrottsklädd redan på morgonen och att packa ner sina skolkläder i väskan. Ni kommer att ha idrottslektioner utomhus ett bra tag nu så kläder efter väder är det som gäller.

Vi mjukstartar lite med läxor så den här veckan är det endast engelsk läxa och GOTD. Vi kommer att fortsätta vårt arbete i svenska med Skogens hemlighet. Här kommer det att vara väldigt individuella läxor beroende på hur långt man kommit i skrivandet.

GOTD kommer vi att ha måndagar, tisdagar och fredagar. Det betyder att läxan hemma är att gissa på ledtråden till dessa dagar och att sedan redovisa läxan hemma för en vuxen.

Måndagens ledtråd finns på Classroom: ”Blåa gubbar”

På tisdag är det fotografering för klassen , 9,30.

På fredag är det streetfooddag och vi äter vår lunch utomhus.

måndag
GOTD
Du ska redovisa dagens GOTD hemma
Idrott
tisdag
Du ska redovisa dagens GOTD hemma
Idrott
Fotografering
9,30
onsdag
torsdag
fredag
 Eng:kap 1, text och glosor
 lyssna på kap 1 i din magicbok.
Träna också på glosorna på glosor.eu eller på Studentlitteratur.se. Du har 15 ord i läxa. Du väljer om du ska kunna skriva orden från svenska till engelska eller om du ska kunna läsa ordet på svenska och sedan hitta det engelska ordet.
 
 
Streetfooddag-vi äter ute

 -

 

 

 

Fotografering tisdag 22/8

På tisdag 22/8 ska klassen fotograferas 9.30-10.20

torsdag 17 augusti 2017

Inbjudan Disco-sprid gärna


Beskrivning: C:\Users\saraaxel\AppData\Local\Microsoft\Windows\Temporary Internet Files\Content.IE5\IIV2CB0J\60s-Disco-Woman[1].pngVälkommen på Disco!

Om du går i förskoleklass-åk 3 är du välkommen på disco.

När: fredagen den 1/9

Tid:18.00-20.00

Plats:Norrevångsskolans matsal

Pris:  20:-

Det kommer att finnas  kakor, läsk och godis till försäljning under kvällen.

Under hela discot kommer det att finnas vuxna på plats.

Arrangörer: klass 5c , Norrevångsskolan

Välkommen!Beskrivning: C:\Users\saraaxel\AppData\Local\Microsoft\Windows\Temporary Internet Files\Content.IE5\IE0VCYIA\disco_stu2[1].gif