eslöv

eslöv

torsdag 29 november 2018

vecka 49


Vecka 49

Tre veckor kvar av höstterminen och vi kör så att det ryker.I veckans om gick fick ni testa er själv i läsförståelse med hjälp av ett gammalt nationellt prov. Bra att se hur mycket man kan när det gäller läsförståelse men också bra att upptäcka att vi måste fortsätta att träna på det både i klassrummet och hemma. Vill man förbättra sig i läsförståelse så måste man läsa mycket och det kan man själv ta ansvar för hemma. Så tyckte du att det var svårt att göra prov- börja läs varje dag hemma.

Måndag så går Luciagänget sitt första tåg för PRO på Medborgarhuset. Ni samlas 15.40.

I klassrummet jobbar vi med att göra klart uppgifter nu. Det kan bli individuella läxor för olika elever beroende på hur långt man kommit med de olika uppgifterna. Har man varit sjuk är det också uppgifter att jobba ikapp med.

Just nu är det :
Att läsa och svara på frågor i Dogboy fram till s. 104 och boken häxorna fram till s.123
Klippa ut 5 bilder för bildanalys.(uppgiften finns på classroom under bild)
Religion s.8-18 och svara på frågorna ( ta med textbok hem samt ditt skrivhäfte med frågorna)
Vilse del 5 text och bild
Teknik : Analys av olika byggnader ( uppgift på Classroom i kursen teknik)
Hemkunskap:

Noah Oscar        Anicia   Jonathan                             Julian               Elin Wilma         Danielle              SabitKalle          Samuel
Grupp A har först musik på morgonen och jobbar sedan med Raggarömatte tillsammans med Maja. Ni har läxa till idag kapitel 9 uppgift 1-2 uppgift 3 är frivillig. Raggarö.

På torsdag är det dags för korridorsrace. Ni har fått hem era bokade tider och de finns även på Doodle. Det ska bli kul att ses. 

måndag
GOTD
Du ska redovisa dagens GOTD hemma
Luciatåg på Medborgarhuset samling15.40
tisdag
Raggaröläxa- kapitel 8
All material till hemkunskap finns på Classroom
Hemkunskap grupp B
Musik grupp A
onsdag
Tiger and the spider sammanfattning klart
torsdag
Språkvalsläxa-
läxor finns på classroom i respektive språk
Idrott
Korridorsrace
14,30-17,30
fredag
 Engelska: kapitel 13 fortsättningen på Apollo 13
Alla uppgifter klara
 lyssna på kap 13 i din Magicbok.
Du har också 18 glosor i läxa.
Idrott






Franska vecka 48


Franska 29/11
Förra veckan tog bloggen paus, men idag är vi tillbaka som vanligt. Vi hade ett läxförhör förra veckan som eleverna fick tillbaka idag. För vissa hade det gått väldigt bra, men det är fortfarande för många som läser läxorna för dåligt. Om två veckor är det dags att sätta betyg, vilket innebär att eleverna enbart har två tillfällen till denna termin att visa upp sina kunskaper. Det ska de få chans att göra både nästa vecka och veckan efter det. Nästa torsdag ska vi ha ett test på kapitel 4-6. Det blir i stor utsträckning ett test på att se om de har lärt sig glosorna till de kapitlen, så det gäller för många att träna hårt nu fram till nästa torsdag. Glosor i sig är inget vi sätter betyg på, men för att förstå och själv kunna uttrycka sig så måste man först ha ett ordförråd som räcker till.
Idag fick eleverna träna på att skriva ett brev till en person. I detta brev skulle de presentera sig själva och prata lite om sin familj och om man har djur till exempel. De skulle också ställa lite frågor till mottagaren. Många kom igång bra och visade att de har lärt sig mycket denna termin. Många ville också veta saker som vi inte gått igenom ännu, vilket jag tycker är kul. Det visar att man har lite drivkraft och vill något med språket. Vi gjorde det som en övning idag, men tanken är att de ska få detta som en bedömningsuppgift också, nästa vecka eller veckan efter det. Vi gick igenom tillsammans efteråt så eleverna kunde rätta eventuella fel och lägga till fler saker i brevet. Så om man hängde med bra idag så har man i princip ett facit hemma nu som man kan träna på. Be gärna era barn visa vad de skrev idag.

Spanska vecka 48

Hola. 


Denna vecka har vi börjat med tema kläder. Eleverna har tittat på en film på ur skola som handlar om att handla kläder. Det finns många pedagogiska filmer på spanska på ur skola. Jag har lagt ut länken till en av dem på classroom. Läxan till nästa vecka blir att lära sig några klädesplagg och jag lägger också ut en frivillig läxa för de elever som vill lära sig mer. Uppmuntra gärna era barn att titta på någon av de andra kortfilmerna som finns på ur skola. De är ca 10 minuter långa och serien heter ”Habla ya”. 


Idag har eleverna fått resultatet på provet som de hade förra veckan. De flesta klarade av provet bra eller mycket bra. Roligt att se att de lär sig mycket och utvecklas. Eleverna fick fotografera resultatet. Be dem visa bilden. Några få elever behöver göra om provet på torsdag den 6 december och jag kontaktar de föräldrar som behöver den informationen. 


Vi lyssnade också på musik. Det finns en fantastisk hemsida som heter lyricstraining.com som är gratis och tillgänglig för alla. Där kan man lyssna på bra musik på spanska och sedan träna sin hörförståelse och sin ordkunskap genom att klicka på rätt ord. Om man vill kan man skapa ett konto och tävla mot andra. Jag rekommenderar eleverna att sätta sig en stund med lyricstraining hemma. Att lyssna mycket på spanska hemma gör att eleverna lär sig mycket snabbare. Påminn gärna era barn om detta och lyssna gärna tillsammans. 


Saludos,

Jenny 

måndag 26 november 2018

Öppet hus för åk 6

ÖPPET HUS FÖR DIG I ÅK 6

Norrevångsskolan är en skola där vi sätter hälsan i centrum för att nå goda skolresultat! Vi arbetar med sambedömning, hälsodagar, NIF (Norrevångsskolans IF) och arbetar för trygghet och för att ta till vara på ALLA:s styrkor och olikheter! Vi arbetar också med PULS där vi försöker öka elevernas måluppfyllelse med hjälp av pulshöjande aktiviteter. 

Den 16 januari 2019 har vi ”Öppet hus” för dig i åk 6 som är nyfiken på Norrevångsskolan 7-9. Vi inleder klockan 16.00 i matsalen med lite information och frågestund tillsammans med bland annat rektor Susanne Svensson och därefter är skolan öppen för rundvandring fram till 18.00. 

Lärare, specialpedagoger och annan personal kommer finnas på skolan för att svara på frågor och visa hur de arbetar. Det kommer även finnas några elever på plats för att visa runt, bjuda på kaffe och svara på frågor.

 VARMT VÄLKOMNA!
 Susanne Svensson (rektor) 
…tillsammans med alla medarbetare & elever på Norrevångsskolan

fredag 23 november 2018

Vecka 48


Vecka 48
måndag
GOTD
Du ska redovisa dagens GOTD hemma
Musik 11,00-11,40
tisdag
Raggaröläxa- kapitel 8
Hemkunskap grupp A
Musik grupp B
onsdag
Vilse –kapitel 5 text färdigt
torsdag
Språkvalsläxa- läxor finns på classroom i respektive språk
Idrott
fredag
Engelska-text och glosor Apollo 13 Part 1
No-koll om eld

Musik:sista dag att lämna in när du sjunger och en analys med hjälp av de frågor som finns på classroom.
 lyssna på kap 12  i din Magicbok. Du ska läsa och översätta texten hemma. Därefter ska du spela in dig själv när du läser och lämna in på Classroom.
Du har också 18 glosor i läxa.
No-träna i häftet om eld
Idrott 10,25
Luciaträning 8,00-9,35

Tiden går så fort, nu är det snart jul! Men innan dess ska vi hinna med en hel del. Som vi pratade om på föräldramötet, så är det korridorsrace den 6 december. Ni erbjuds då att träffa några av de pedagoger som jobbar med klassen.
Nu har vi avslutat arbetet med Tiger ande the Spider i ämnet engelska. Ni skriver  just nu en storyreport om berättelsen, och de jag har läst hittills har tyckt väldigt mycket om berättelsen. Liksom tidigare kommer vi att arbeta med text och glosor på måndagar, detta förhörs sedan på fredagens lektion.
På torsdagens lektion kommer nu kommer vårt fokus att ligga på att skriva engelska. Det kommer att finnas två olika nivåer att skriva på och det är ni, samråd med mig, som väljer vilken nivå ni ska jobba på.
Det lite svårare arbetet heter ”The house” . Här kommer ni att skapa ert egna hyreshus och presentera de olika karaktärerna som bor i huset. Ni kommer också att ställas inför olika dilemman som ni får av mig. Uppgifterna till skrivprojektet kommer att läggas ut på Classroom.
Det andra skrivprojektet heter ”Te magic door” Detta är ett skrivprojekt som ni jobbade med i ämnet svenska när ni gick på lågstadiet. Nu ska ni få skriva på engelska.Uppgifterna till projektet kommer att läggas ut på Classroom En del veckor kommer några av er att få läxor i att skriva på engelska. Vem, handlar om hur mycket man hunnit på lektionerna. Ni kommer att bli experter på att skriva engelska genom detta projektet. Nu kör vi!
Veckans kapitel i engelska är långt och svårt. jag tycker att ni ska prioritera att läsa första sidan långsamt och bra istället för att läsa alla sidorna.

På fredag är det också Luciaövning 8,00-9,35.
På fredag 30/11 är det dags för en NO-koll, då ska vi se hur mycket du kan om eld. Du har fått ett repetitionshäfte med frågor, om du besvarar dem och läser på dina svar så kan du mer än tillräckligt. Tänk på att utveckla svaren, beskriv både hur det fungerar och förklara varför. 
Grupp A kommer att ha hemkunskap på tisdag . Hemkunskap:             
Sebastian  Petrea      Amanda Fatima       Mazen     Harald Heam         Melvin  Axel Cassandra     Isak  
                     
Grupp B har först musik på morgonen och jobbar sedan med Raggarömatte tillsammans med Maja. Grupp B har Raggaröläxa, kapitel 8 uppgift 1-3, 3 är valfri. Tänk på att redovisa dina uträkningar, det är de vi vill kunna jämföra med varandra. 

Provdatum för nationellaprov

Läsåret 2018/2019
Ämne
Delprov
Vecka
Datum
Tidsåtgång
A
45–50
5 nov - 14 dec 2018
60-80 min/helklass + 30 min/grupp om 3 elever
B1+C1
6
ti 5 feb 2019
80 + 70 min (exkl. 5-10 min för instruktioner)
B2+C2
6
to 7 feb 2019
80 + 60 min (exkl. 5-10 min för instruktioner)
A
45–50
5 nov - 14 dec 2018
cirka 15 min per elevpar (exkl. 5-10 min för instruktioner)
B
15
mån 8 apr 2019
70 min (exkl. 5-10 min för instruktioner)
+ 45 min (exkl. 5-10 min för instruktioner)
C
15
ons 10 apr 2019
45 min (exkl. 5-10 min för instruktioner)
A
45–50
5 nov - 14 dec 2018
cirka 30 min/grupp om 3-4 elever (exkl. 5-10 min för instruktioner)
B+C
19
mån 6 maj 2019
40-60 min + 60-80 min
D+E
19
ons 8 maj 2019
60-80 min + 40-60 min

Resultat på religionsprov, ma-koll och glosor

Idag ska alla elever ha fotograferat av sina religionsprov, både frågor och resultat. Be era barn visa fotot i sina iPads så att ni kan se hur det har gått. Max poäng 14.

Även dagens glosprov ska varje elev tagit ansvar och fotograferat så att n därhemma kan titta. Sist men inte mins har de även fotograferat sin ma-koll.

Enjoy!

torsdag 22 november 2018

Korridorsrace 6c 6 december

 Nu har ni möjlighet att boka in tre tider hos tre olika pedagoger,under eftermiddagen/kvällen den 6 december. De pedagoger ni bokar in er hos avsätter 10 minuter för samtal kring ert barns betyg i ämnet/ämnena. För första gången har ni nu möjlighet att även prata med lärarna i övningsämnena. 
Carin-idrott, Ingemar-musik, Gordon trä-och metallslöjd, Diana-textilslöjd och hemkunskap

Klicka på länken och boka era tre tider. Efterhand som ni bokar så försvinner tider -först till kvarn att välja.

Här bokar du tider-klicka på länken

tisdag 20 november 2018

Kristendom




Idag har vi jobbat vidare med att fördjupa oss i  den största religionen i världen -Kristendomen. Vi har gemensam uppstart med ett par frågor som ni skulle fundera kring. Därefter hade vi en genomgång och allra sist fick ni läsa och svara på frågor i våra nya religions böcker. 

Repetera gärna därhemma:
Vad heter kristendomens symbol?
När började kristendomen och med vilken händelse?
Vad kallas kristendomens anhängare?
Vad heter det samlingshus där man träffas?
Vad heter det man sjunger i kyrkan?
Varför säger man amen i slutet av bönen.
När ber man?
Hur många gudar tror man på inom kristendomen?
Varför heter det kristendom?

fredag 16 november 2018

Franska vecka 46

Franska 15/11

Idag var det tyvärr återigen många som hade glömt att träna på sina glosor. Som förhör fick eleverna skriva meningar där jag hade kombinerat ihop meningar med de ord de hade tränat på. För de elever som hade tränat på glosorna gick det jättebra. De som inte hade tränat får göra dubbel läxa till nästa vecka.

Veckans text fokuserar på klockan. Eleverna ska lära sig att säga vad det heter när klockan är prick, halv, kvart över och kvart i. Dessutom ska de kunna ställa frågan: “Hur mycket är klockan”?. Vi började att gå igenom klockan på franska och det är lite “trixigt”. Men som med allting annat, tränar man på det så fixar man det. Jag frågade också om det fanns några som på eget bevåg ville lära sig hela klockan, och till min glädje var det halva klassen som räckte upp, så de har en extra utmaning framför sig :) Men det kommer de ha stor nytta av när vi kör klockan igen i sjuan. Allt som man lär sig är bra!

Sedan hjälptes vi åt att läsa texten och gå igenom de svåruttalade orden innan eleverna själva fick läsa texten i par. De förstod vad det stod i texten innan vi ens hade tränat på orden, men sen gäller det ju att lära sig uttalet och stavningen också. Veckans glosor hittar ni här:


Sedan har vi (eller kanske mest jag) bestämt att vi ska ha ett test om tre veckor, då på kapitel 4-6. Så nästa vecka gör vi färdigt kapitel 6, veckan efter det repeterar vi de gamla kapitlen och sedan gör vi ett prov vecka 49. Dessutom kommer eleverna att få göra några läs- och hörförståelser och en skrivuppgift innan terminen är slut.

Spanska 15/11


I spanska har vi nu jobbat med ett grundläggande ordförråd och det är dags för det första provet den 22 november. Jag har lagt ut på classroom vad eleverna ska kunna och de har också fått övningsuppgifter på papper att träna på. Uppgifterna på papper kommer att vara en stor del av provet. Samma uppgifter ligger på classroom. Det är en härlig grupp och alla är positiva. För att bli ännu säkrare på spanska rekommenderar jag dem att gå in på webbappen till Mucho más 6 och göra en del av övningsuppgifterna till kapitel 1-4. Det är också bra att lyssna på texterna på webbappen. Denna vecka har vi jobbat med att berätta vad någon gör. Vi har jobbat med jag, du, han och hon.  De flesta sköter läxläsningen bra. Eleverna har ju läxa till varje torsdag. Några elever glömmer att läsa på och då är det bra om ni föräldrar påminner dem om spanskläxan.

Saludos,
Jenny

Vecka 47


Vecka 47

En härlig vecka med mycket hårt arbete lägger vi bakom oss. På rasterna hoppar många av er långrep, en del gungar( eller hänger vid gungorna) och några spelar fotboll med andra klasser på skolan. Aktiva raster som gör att ni får energi att arbeta i klassrummet. Måndag 19/11 är sista dag att lämna i lapp om klassresa. Detta för att ni ska kunna boka er resa så fort som möjligt. Det kan kännas avlägset men det är många klasser som åker på klassresa i juni så det gäller att vara ute i god tid.

Den här veckan är sista veckan som vi lyssnar på Tiger and Spider. Spännade att höra upplösningen på denna berättelse. Ni har utvecklat er förmåga att förstå talad engelska jättemycket under detta arbetes gång. Vilken skillnad det är på era stödord nu, jämfört med när vi började. Nästa arbetsområde blir att träna på att skriva texter. Ni kommer att få skriva en kapitelbok på engelska. Mer info om det kommer.

På torsdag kommer jag att kolla av hur mycket ni kan om Kristendomen. Du övar i häftet som heter ”Världens religioner.” Det häftet är en repetition av de filmer vi tittat på , pp om kristendomen och sammanställningen. Du behöver alltså inte repetera pp på classroom.

I stort sett hela klassen är klar med nationella proven i matte, det har varit så roligt att lyssna på er, hur ni förklarar och motiverar era svar och resonerar med varandra. Ni har varit 3-4 stycken och gjort både enskilda uppgifter och gemensamma diskussionsuppgifter. 
I matte har vi under ett par veckor kollat av de fyra räknesätten, de allra flesta klarar det galant efter lite övning men en del av er tycker att det fortfarande är ganska svårt, ge inte upp, vi fortsätter träna på elevens val och vid stunder på mattelektionerna. På onsdag vecka 47 kommer vi att kolla av kapitlet multiplikation och division med en diagnos. Under måndag och tisdag kommer vi att repetera kapitlet och jobba med sidorna Kan du detta? i Pixel som är en fördiagnos som kollar av alla moment. Multiplikation och division med flersiffriga tal och decimaltal. Räkna med uttryck, använda parenteser. Kombinatorik och förhållanderäkning (proportionalitet). 

Grupp B kommer att ha hemkunskap på tisdag. I läxa har ni att laga en maträtt som består av två olika moment tex pasta och köttfärs. Man ska filma sig själv antingen hela processen eller snuttar, samt dukningen. Läxan finns på Classroom. Hemkunskap:

Noah Oscar        Anicia   Jonathan                              Julian                Elin Wilma          Danielle               SabitKalle           Samuel

Grupp A har först musik på morgonen och jobbar sedan med Raggarömatte tillsammans med Maja. Ni har läxa till idag kapitel 7 Raggarö.

 

måndag
GOTD
Du ska redovisa dagens GOTD hemma
Lämna in lapp om klassresa
Lucia 10,30-11,40
tisdag
Raggaröläxa- kapitel 7
Hemkunskapsläxa-
Sista veckan att lämna i alla uppgifter. Prov på redskap och matlagningstekniker
 
All material till hemkunskap finns på Classroom
Hemkunskap grupp B
Musik grupp A
onsdag

ma-diagnos om multiplikation och division

torsdag
Kristendomen
Språkvalsläxa- Prov i spanska och tyska
läxor finns på classroom i respektive språk
Öva i häftet ”Världens religioner”
Idrott
fredag
 
 lyssna på kap 11  i din Magicbok. Du ska träna på att läsa kapitlet högt, samt översätta.
Du har också 18 glosor i läxa.
Idrott
Lucia 9,55-11,00

 

 

 

 

 

 
Den här veckan har vi tränat på att skriva blogginlägg. Ni läste hemma om Kerry som bloggade och fick sedan blogga om tre dagar i ert liv. Veckans glosor handlade också om bloggande. 
Tyvärr var det många av er som missade läxan. Det är viktigt att ni spelar in er själv när ni läser. Det är enda gången jag kan lyssna på er.







Under kursen engelska-elevens val finns en ny övning där du kan lyssna på engelska , korta ljudböcker . Detta kan du göra både i skolan och hemma. Har du en stund över hemma så lyssna gärna! Det är så bra träning för både förståelse och att få en känsla för engelska.https://www.storylineonline.net/library/

torsdag 15 november 2018

Raggarö

Raggarömatte
Precis som vanligt har vi suttit i små grupper och haft mattesnack, jämfört resultat och metoder och resonerat kring metoder och värderat de olika metoderna. Denna gång gjorde vi kapitel 7 tillsammans, vi mätte hur långt vi kom på 10 steg och sedan tog vi reda på hur långt ett steg var i både meter och centimeter. Då tränar vi på att förstå hur siffrorna rör sig över decimaltecknet när man dividerar med 10 och 100, även bra träning på  att omvandla längdenheter. Till sist gick vi igenom den nya läxan kapitel 8, uppgift 1 och 2, vi startade på uppgift 1 tillsammans så nu får ni avsluta den hemma. Lycka till!














Vi testar att släcka brand

Att veta vad som gör att det brinner är viktigt för att veta hur man ska göra för att släcka den. Vi har lärt oss att det går att kväva, kyla ner och ta bort det brännbara materialet för att släcka elden. Vi har också lärt oss att vissa släckningsmetoder är bättre att använda vid olika tillfällen. T.ex. att man inte ska slänga vatten i en brinnande stekpanna. Förklara gärna hemma varför det är så. Vi undersökte också om det gick att släcka elden på olika sätt, genom koldioxid, skum och med en gaffel. Eftersom koldioxidgasen är tyngre än luft kväver det elden, likaså skummet lägger sig över och kväver elden. Gaffeln både kyler och kväver elden, den kalla metallen leder bort värmen.













tisdag 13 november 2018

Idag kommer lapp om klassresa hem-kolla i väskan


6-C Klassresa till Göteborg

 

Hej alla underbara elever och föräldrar i klass 6-C.

Nu har klassen bestämt att de ska åka till Göteborg till våren och ha 2 fantastiskt roliga dagar tillsammans.  Innan jag bokar resan vill jag gärna veta vilka barn och vuxna som vill följa med.  Jag hoppas såklart att alla i klassen både vill och kan åka med. Vi behöver också minst 4 föräldrar som kan åka med.

Tanken är att åka dit 4-5/6. Den sista veckan i skolan kan då klassen roa sig tillsammans med Sara för dem pengar som blir kvar efter klassresan.

I resan ingår:

  1. Tågresa tur och retur
  2. Boende på hotell
  3. Inträde och åkband på Liseberg
  4. Inträde på Universeum
  5. Tur med paddanbåtarna
  6. Resor med lokaltrafiken i Göteborg
  7. Frukost, lunch och Middag
  8. En ytterligare aktivitet

Diskutera där hemma och om ni har några frågor är ni välkomna att maila till mig, Elin, på elinsigu@gmail.com. Lappen tillbaka till skolan senast den 19 november.

 

Namn: ________________________________________________________

Jag kan följa med                                                               Jag kan inte följa med                         

 

Mamma/pappa kan följa med                                      Mamma/pappa kan inte följa med    

Namn: ________________________________(på förälder som kan följa med)

 

 

_______________________________   _________________________________

Vårdnadshavares underskrift